augusztus 29, 2024

Bevezetés

A gyermekgondozási segély (GYES) egy fontos támogatási forma, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy gyermekük gondozására és nevelésére összpontosítsanak. Ebben a részcikkben részletesen bemutatjuk a GYES igénylésének folyamatát, a jogosultság feltételeit, a szükséges dokumentumokat, valamint a gyakran felmerülő kérdéseket.

Hogyan kell igényelni a gyest

Jogosultság

A gyermekgondozási támogatások igénylésének feltételei

A gyermekgondozási támogatások igénylésének egyik legfontosabb feltétele a jogosultság. Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a gyermekgondozási támogatásokra, több kritériumnak is meg kell felelnie. Ezek a következők:

Biztosítási jogviszony

Az igénylőnek rendelkeznie kell biztosítási jogviszonnyal, ami lehet:

  • Munkaviszony
  • Közszolgálati jogviszony
  • Szövetkezeti tagság
  • Egyéni vállalkozói tevékenység
  • Megbízási jogviszony

Gyermekszám

A gyermekgondozási támogatások igénylésének feltétele, hogy a gyermek a családban a harmadik vagy további gyermek legyen. Kivételt képez ez alól a GYED, ami az első gyermek esetén is igényelhető.

Életkor

A gyermekgondozási támogatások igénylésének további feltétele, hogy a gyermek a támogatás igénylésének időpontjában még nem töltötte be a életévét, kivéve a GYET esetében, ahol a gyermek életévének betöltéséig lehet igényelni a támogatást.

Állampolgárság

Az igénylőnek magyar állampolgárnak kell lennie, vagy olyan személynek, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik Magyarországon.

Lakcím

Az igénylőnek Magyarországon kell állandó lakóhellyel rendelkeznie.

Jövedelemhatár

A GYED esetében jövedelemhatár is vonatkozik az igénylőre, ami a mindenkori minimálbér kétszeresét nem haladhatja meg.Összességében tehát a gyermekgondozási támogatások igénylésének legfontosabb feltételei a biztosítási jogviszony, a gyermekszám, az életkor, az állampolgárság, a lakcím és a jövedelemhatár. Ezeknek a kritériumoknak kell megfelelnie az igénylőnek ahhoz, hogy jogosult legyen a támogatások igénylésére.

Igénylés menete

Jogosultság

A gyermekgondozási segély (GYES) igénylésére jogosultak köre meglehetősen széles. Alapvetően minden olyan szülő, aki gyermeket nevel, és a gyermek után járó ellátásokat igénybe kívánja venni, jogosult a GYES-re. A jogosultság feltételei a következők:

  • A gyermek Magyarországon született, vagy Magyarországon élő külföldi állampolgár.
  • A szülő (anya vagy apa) a gyermek születését megelőzően legalább 365 napon át biztosított volt.
  • A szülő a gyermek gondozását és nevelését személyesen látja el.
  • A szülő a gyermek 3 éves koráig, ikrek esetén a legkisebb gyermek 3 éves koráig jogosult a GYES-re.

Szükséges dokumentumok

A GYES igényléséhez a következő dokumentumokat kell benyújtani:

  • Kitöltött igénylőlap
  • A gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • A szülő személyi igazolványa
  • A szülő társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ-kártya)
  • A szülő munkáltatójának igazolása a biztosítási jogviszonyról

Gyakori kérdések

Mikor lehet igényelni a GYES-t?

A GYES-t a gyermek születését követően, legkorábban a szülési szabadság lejártakor lehet igényelni. Az igénylést a Családtámogatási Kifizetőhely felé kell benyújtani.

Mennyi a GYES összege?

A GYES összege 2023-ban 26000 Ft/év, azaz havi 2667 Ft. Ez az összeg a mindenkori minimálbér 70%-ának felel meg.

Lehet-e GYES mellett dolgozni?

Igen, a GYES mellett a szülő korlátlanul vállalhat munkát, a GYES összege nem csökken. Fontos azonban, hogy a gyermek gondozását és nevelését a szülő személyesen lássa el.

Hogyan lehet a GYES-t megszüntetni?

A GYES-t a jogosultság megszűnésekor, jellemzően a gyermek életévének betöltésekor kell megszüntetni. Ezt a Családtámogatási Kifizetőhely felé kell bejelenteni.

Szükséges dokumentumok

Személyi igazolvány vagy útlevél

Az igénylés során elengedhetetlen, hogy rendelkezzen érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. Ezek a dokumentumok igazolják személyazonosságát, és nélkülözhetetlenek a gyermekgondozási támogatás igényléséhez.

Születési anyakönyvi kivonat

A gyermek születési anyakönyvi kivonatára is szükség van az igénylés során. Ez a dokumentum tartalmazza a gyermek születésének adatait, amelyek elengedhetetlenek a jogosultság megállapításához.

Házassági anyakönyvi kivonat

Amennyiben házas, a házassági anyakönyvi kivonat bemutatása is szükséges lehet. Ez igazolja a házastársi kapcsolatot, amely szintén fontos tényező a gyermekgondozási támogatás megítélésénél.

Jövedelemigazolások

A gyermekgondozási támogatás összegének megállapításához jövedelemigazolásokra is szükség van. Ezek lehetnek munkáltatói igazolások, bankszámlakivonatok vagy egyéb dokumentumok, amelyek alátámasztják a család pénzügyi helyzetét.

Egyéb dokumentumok

Egyes esetekben további dokumentumok bemutatására is szükség lehet, például:

  • Válási vagy különélési dokumentumok
  • Gyámrendelő határozat
  • Fogyatékossági igazolás
  • Orvosi igazolások

Ezek a dokumentumok segíthetnek a jogosultság megállapításában, vagy a támogatás összegének meghatározásában.

Ellenőrzés és hiánypótlás

Az igénylés benyújtása után a hatóság ellenőrzi a dokumentumok teljességét és hitelességét. Amennyiben hiányzó vagy hiányos dokumentumokat észlelnek, hiánypótlásra szólítják fel az igénylőt. Fontos, hogy a hiánypótlást határidőre teljesítse, hogy a kérelem elbírálása ne szenvedjen késedelmet.

Gyakori kérdések

Jogosultság

A gyermekgondozási segély (GYES) igénylésére jogosult a gyermek édesanyja, édesapja, illetve a gyermek törvényes képviselője. A GYES igénylésének feltétele, hogy a gyermek Magyarországon lakjon és a szülő vagy törvényes képviselő Magyarországon biztosított legyen. A GYES igénylésére jogosult továbbá a nagyszülő is, amennyiben a gyermek nála nevelkedik és a nagyszülő Magyarországon biztosított.

Igénylés menete

A GYES igénylése a Családtámogatási Kérelem benyújtásával történik. A kérelmet a lakóhely szerint illetékes járási hivatalnál vagy kormányablaknál lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a szükséges dokumentumokat, mint például a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a szülő személyi igazolványát, TAJ-kártyáját, valamint a biztosítási jogviszony igazolását.

Szükséges dokumentumok

  • Gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • Szülő személyi igazolványa
  • Szülő TAJ-kártyája
  • Biztosítási jogviszony igazolása
  • Egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges dokumentumok

Egyéb fontos információk

A GYES igénylése ingyenes, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes járási hivatalnál vagy kormányablaknál lehet benyújtani. A GYES folyósítása a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kezdődik. A GYES összege a mindenkori minimálbér 70%-a, jelenleg 10350 Ft havonta.

Fontos megjegyezni, hogy a GYES igénylésének és folyósításának részletei jogszabályokban vannak rögzítve, így érdemes tájékozódni a legfrissebb információkról a Családtámogatási Kérelem benyújtása előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük