szeptember 8, 2024

Tartalom

Hogyan kell screenshotot készíteni

Különböző módszerek a screenshot készítésére

A képernyőkép, más néven screenshot készítésének számos módja létezik, attól függően, hogy milyen operációs rendszert használunk, és milyen speciális igényeink vannak a képpel kapcsolatban. Az alábbiakban áttekintjük a leggyakoribb screenshot-készítési módszereket.

Képernyőkép készítése Windows rendszeren

Windows operációs rendszeren a legegyszerűbb módszer a képernyőkép készítésére a Print Screen (vagy PrtScn) billentyű használata. Amikor megnyomjuk ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül. Ezt követően a képet egy képszerkesztő programban (pl. Paint) lehet beilleszteni és elmenteni.Emellett a Windows 10-ben beépített Nyírótoll alkalmazás is lehetővé teszi a képernyőkép készítését. Ennek segítségével kijelölhetjük a kívánt területet, és különböző szerkesztési lehetőségek is rendelkezésünkre állnak.

Képernyőkép készítése macOS rendszeren

macOS operációs rendszeren a Command + Shift + 3 billentyűkombináció segítségével készíthetünk képernyőképet. Ezzel a teljes képernyő tartalma mentésre kerül. Ha csak egy adott ablakot vagy területet szeretnénk rögzíteni, akkor a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt kell használni, majd a kurzor segítségével kijelölni a kívánt részt.A macOS-ben található Képernyőkép alkalmazás további lehetőségeket kínál a képernyőképek készítésére és szerkesztésére.

Képernyőkép készítése Linux rendszereken

Linux operációs rendszereken a screenshot készítésének módja függ a használt disztribúciótól és asztali környezettől. A legelterjedtebb megoldások a következők:

  • GNOME asztali környezetben a Print Screen billentyű megnyomásával készíthetünk képernyőképet, amely alapértelmezés szerint a Képek mappába kerül mentésre.
  • KDE asztali környezetben a Print Screen billentyű vagy a Képernyőkép alkalmazás használható a screenshot készítésére.
  • Egyes Linux disztribúciókban a scrot parancssor i alkalmazás is elérhető, amely lehetővé teszi a képernyőkép készítését a terminálból.

Képernyőkép mentése és szerkesztése

A képernyőképek alapértelmezés szerint a rendszer által meghatározott mappába kerülnek mentésre (pl. Képek, Pictures). Ezeket a fájlokat ezután tetszőleges képszerkesztő programmal (pl. Paint, GIMP, Photoshop) lehet megnyitni és szerkeszteni.A képszerkesztő programok segítségével a képernyőképeken különböző módosításokat végezhetünk, például kiemelhetünk bizonyos területeket, hozzáadhatunk szöveget, rajzolhatunk nyilakat vagy egyéb jelöléseket, és akár a fájlformátumot is megváltoztathatjuk.

Hasznos tippek a screenshot készítéséhez

Íme néhány hasznos tipp a képernyőképek készítéséhez:

  • Időzítés használata: Egyes alkalmazások lehetővé teszik, hogy a screenshot készítése előtt néhány másodpercet várjunk, így a kívánt állapotot rögzíthetjük.
  • Több képernyő kezelése: Több monitor használata esetén a teljes képernyő vagy csak egy adott monitor tartalma is rögzíthető.
  • Fájlformátum kiválasztása: A képernyőképeket általában PNG vagy JPEG formátumban érdemes menteni, mivel ezek a formátumok jó minőségben őrzik meg a képet.
  • Képminőség beállítása: Egyes alkalmazások lehetővé teszik a képminőség beállítását, így a fájlméret és a minőség közötti egyensúly szabályozható.
  • Annotálás és szerkesztés: A képszerkesztő programok segítségével a képernyőképeket különböző módon lehet annotálni és szerkeszteni, például szöveget, nyilakat vagy egyéb jelöléseket hozzáadni.

Ezekkel a módszerekkel és tippekkel hatékonyan készíthetünk és kezelhetünk képernyőképeket különböző operációs rendszereken.

Hogyan kell screenshotot csinálni

Különböző módszerek a screenshot készítésére

A képernyőkép készítésének alapjai

A képernyőkép, más néven screenshot vagy screencapture egy digitális kép, amely a számítógép képernyőjének aktuális tartalmát rögzíti. Ennek a funkciónak a segítségével megörökíthetjük a képernyőn látható információkat, legyen az egy weboldal, egy alkalmazás felülete vagy bármilyen más tartalom. A képernyőképek készítése számos célra használható, például hibajelentésekhez, oktatási anyagokhoz, prezentációkhoz vagy egyszerűen csak emlékeztetőként.

Képernyőkép készítése Windows rendszeren

Windows operációs rendszeren több lehetőség is van a képernyőkép készítésére:

  • A legegyszerűbb módszer a Print Screen (vagy PrtScn) billentyű használata. Amikor megnyomjuk ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programban beilleszthető és elmenthető.
  • Egy másik lehetőség a Windows + Print Screen billentyűkombináció használata, amely a teljes képernyő tartalmát automatikusan elmentheti a „Képek” mappába.
  • Ha csak egy adott ablakot vagy területet szeretnénk rögzíteni, akkor a Windows + Shift + S billentyűkombináció használható, amely egy képernyőkivágó eszközt nyit meg, amivel kijelölhetjük a kívánt részt.
  • Emellett számos harmadik féltől származó képernyőkép-készítő alkalmazás is elérhető Windows-ra, mint például a Snipping Tool, a ShareX vagy a PicPick, amelyek további funkciókat kínálnak a képernyőképek készítéséhez és szerkesztéséhez.

Képernyőkép készítése macOS rendszeren

macOS operációs rendszeren a következő lehetőségek állnak rendelkezésre a képernyőkép készítéséhez:

  • A legegyszerűbb módszer a Command + Shift + 3 billentyűkombináció használata, amely a teljes képernyő tartalmát menti el a „Képek” mappába.
  • Ha csak egy adott ablakot vagy területet szeretnénk rögzíteni, akkor a Command + Shift + 4 billentyűkombináció használható, amely egy kurzort jelenít meg, amivel kijelölhetjük a kívánt részt.
  • Emellett a Command + Shift + 5 billentyűkombináció megnyitja a beépített képernyőkép-készítő eszközt, amely további lehetőségeket kínál, mint például a képernyő rögzítése videóként.
  • Vannak továbbá harmadik féltől származó alkalmazások is, mint például a Grab vagy a Skitch, amelyek további funkciókat biztosítanak a képernyőképek készítéséhez és szerkesztéséhez.

Képernyőkép készítése Linux rendszereken

Linux operációs rendszereken a képernyőkép készítésének módszerei a következők:

  • A legegyszerűbb megoldás a Print Screen billentyű használata, amely a teljes képernyő tartalmát menti el a „Képek” mappába.
  • Egyes Linux disztribúciókban a Ctrl + Print Screen billentyűkombináció használható, amely csak az aktív ablakot rögzíti.
  • Számos Linux-os képernyőkép-készítő alkalmazás is elérhető, mint például a GNOME Screenshot, a KDE Spectacle vagy a Flameshot, amelyek további funkciókat kínálnak a képernyőképek készítéséhez és szerkesztéséhez.
  • Parancssori eszközök, mint a scrot vagy a import (ImageMagick) szintén használhatók képernyőképek készítésére.

Képernyőkép mentése és szerkesztése

Miután elkészítettük a képernyőképet, a következő lépés a mentése és szerkesztése. A legtöbb operációs rendszer alapértelmezetten a „Képek” mappába menti a képernyőképeket, de lehetőség van a mentési hely módosítására is.A képernyőképek szerkesztéséhez számos képszerkesztő alkalmazás áll rendelkezésre, mint például a Windows Paint, a macOS Preview vagy a GIMP Linux-ra. Ezekkel a programokkal a képernyőképeket könnyen lehet vágni, szövegeket hozzáadni, rajzolni rájuk és egyéb módosításokat végezni.

Hasznos tippek a screenshot készítéséhez

Néhány hasznos tipp a képernyőképek készítéséhez:

  • Győződjön meg róla, hogy a képernyő tartalma a kívánt állapotban van, mielőtt elkészíti a képernyőképet.
  • Használjon lehetőleg a legmagasabb felbontást a képernyőképen, hogy az minél élesebb és részletesebb legyen.
  • Ha szükséges, használjon képszerkesztő programot a képernyőkép utólagos módosítására, például szöveg hozzáadására, kivágásra vagy egyéb effektusok alkalmazására.
  • Mentse el a képernyőképeket olyan formátumban, amely megőrzi a minőséget, például PNG vagy JPEG formátumban.
  • Adjon leíró neveket a képernyőképeknek, hogy könnyen azonosíthatók legyenek később.
  • Rendszerezze a képernyőképeket mappákba, hogy könnyen megtalálhassa őket, ha szüksége van rájuk.

Képernyőkép készítése Windows rendszeren

A Windows beépített képernyőkép-készítő eszközei

Windows operációs rendszeren számos beépített lehetőség áll rendelkezésre a képernyőkép készítésére. Az egyik legegyszerűbb módszer a Nyomtatóképernyő (Print Screen) billentyű használata. Amikor megnyomjuk ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programban beilleszthető és elmenthető.

A Nyomtatóképernyő billentyű használata

  1. Nyomd meg a Nyomtatóképernyő (Print Screen) billentyűt a billentyűzeten.
  2. Nyisd meg a képszerkesztő programodat, például a Paint-et.
  3. Válaszd a Szerkesztés > Beillesztés menüpontot, vagy használd a Ctrl+V billentyűkombinációt a kép beillesztéséhez.
  4. Mentsd el a képet a kívánt formátumban és helyen.

A Nyomtatóképernyő + Windows gomb kombináció

Egy másik lehetőség a Nyomtatóképernyő billentyű és a Windows gomb együttes használata. Ezzel a módszerrel a teljes képernyő helyett csak az aktív ablak tartalma kerül a vágólapra.

  1. Nyomd meg egyszerre a Nyomtatóképernyő (Print Screen) és a Windows billentyűt.
  2. Nyisd meg a képszerkesztő programodat, például a Paint-et.
  3. Válaszd a Szerkesztés > Beillesztés menüpontot, vagy használd a Ctrl+V billentyűkombinációt a kép beillesztéséhez.
  4. Mentsd el a képet a kívánt formátumban és helyen.

A Nyomtatóképernyő + Alt gomb kombináció

Egy harmadik lehetőség a Nyomtatóképernyő billentyű és az Alt gomb együttes használata. Ezzel a módszerrel csak az aktív ablak tartalma kerül a vágólapra.

  1. Nyomd meg egyszerre a Nyomtatóképernyő (Print Screen) és az Alt billentyűt.
  2. Nyisd meg a képszerkesztő programodat, például a Paint-et.
  3. Válaszd a Szerkesztés > Beillesztés menüpontot, vagy használd a Ctrl+V billentyűkombinációt a kép beillesztéséhez.
  4. Mentsd el a képet a kívánt formátumban és helyen.

A Snipping Tool használata

A Windows operációs rendszer tartalmaz egy beépített képernyőkép-készítő eszközt, a Snipping Toolt. Ezzel a programmal lehetőség van a teljes képernyő, egy kijelölt terület vagy akár csak egy adott ablak rögzítésére is.

  1. Keresd meg a Snipping Toolt a Start menüben vagy a keresőben.
  2. Válaszd ki a kívánt képernyőkép-készítési módot (teljes képernyő, kijelölt terület vagy aktív ablak).
  3. Készítsd el a képernyőképet, majd mentsd el a kívánt formátumban és helyen.

Harmadik féltől származó képernyőkép-készítő eszközök

Bár a Windows beépített lehetőségei általában elegendőek a képernyőképek készítéséhez, léteznek harmadik féltől származó programok is, amelyek további funkciókat kínálnak. Ilyen például a ShareX, a PicPick vagy a Lightshot.Ezek az eszközök általában több beállítási lehetőséget, szerkesztési funkciókat és megosztási opciókat biztosítanak a felhasználók számára.

Képernyőkép készítése macOS és Linux rendszereken

Bevezetés

A képernyőkép készítése fontos eszköz lehet a mindennapi munkánk során, legyen szó akár dokumentáció készítéséről, hibaelhárításról vagy egyszerűen csak arról, hogy meg szeretnénk osztani valamit a képernyőnkön látottakat. Míg a Windows rendszerek esetében viszonylag egyszerű a screenshot készítése, addig macOS és Linux esetében némileg eltérő megoldásokkal találkozhatunk. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthetünk képernyőképet macOS és Linux operációs rendszereken, valamint hasznos tippeket adunk a screenshot készítéséhez.

Képernyőkép készítése macOS-en

macOS rendszeren a képernyőkép készítése alapvetően négy különböző módszerrel lehetséges:

  1. Billentyűparancsok használata: A legegyszerűbb módszer a billentyűparancsok használata. A teljes képernyőről készített screenshot a Command + Shift + 3 billentyűkombinációval készíthető el. Ha csak egy adott ablakról vagy területről szeretnénk képernyőképet készíteni, akkor a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt kell használni, majd a kurzor segítségével kijelölni a kívánt területet.
  2. Alkalmazások használata: macOS-en alapértelmezetten telepítve van a Képernyőkép alkalmazás, amely segítségével szintén készíthetünk képernyőképeket. Az alkalmazás megnyitása után a „Fájl” menüben találjuk a „Képernyőkép készítése” opciót.
  3. Harmadik féltől származó alkalmazások: Számos harmadik féltől származó alkalmazás is elérhető macOS-re, amelyek további funkcionalitást biztosítanak a képernyőképek készítéséhez. Ilyen alkalmazás például a Lightshot vagy a Monosnap.
  4. Terminál használata: Parancssori felületen is készíthetünk képernyőképet a screencapture parancs segítségével. Például a screencapture -i screenshot.png parancs megnyitja a kijelölő eszközt, amellyel kijelölhetjük a kívánt területet, és a kép a „screenshot.png” fájlnévvel kerül mentésre.

Képernyőkép készítése Linux rendszereken

Linux rendszereken a képernyőkép készítése szintén többféle módon lehetséges, a használt disztribúciótól és asztali környezettől függően:

  1. Billentyűparancsok használata: Számos Linux disztribúció támogatja a billentyűparancsok használatát a képernyőkép készítéséhez. A leggyakoribb kombináció a Print Screen vagy a Ctrl + Print Screen billentyűk használata.
  2. Alkalmazások használata: Legtöbb Linux asztali környezet rendelkezik beépített képernyőkép készítő alkalmazással, mint például a GNOME-ban található „Képernyőkép” vagy a KDE-ben található „Spectacle”.
  3. Terminál használata: Parancssori felületen a scrot vagy a gnome-screenshot parancsok segítségével készíthetünk képernyőképet. Például a scrot screenshot.png parancs elkészíti a képernyőképet és elmentik „screenshot.png” néven.
  4. Harmadik féltől származó alkalmazások: Számos harmadik féltől származó alkalmazás is elérhető Linux rendszerekre, amelyek további funkcionalitást biztosítanak a képernyőképek készítéséhez. Ilyen alkalmazás például a Flameshot vagy a Shutter.

Képernyőkép mentése és szerkesztése

Függetlenül attól, hogy macOS vagy Linux rendszeren készítettük a képernyőképet, a következő lépések segíthetnek a mentésben és szerkesztésben:

  1. Mentés: A képernyőkép alapértelmezetten a felhasználó Képek vagy Dokumentumok mappájában kerül mentésre. Lehetőség van a mentési helyet és a fájlnevet is módosítani.
  2. Szerkesztés: A képernyőképet szerkeszthetjük különböző képszerkesztő alkalmazásokkal, mint például a GIMP, Inkscape vagy a macOS-en található Képek alkalmazás. Ezekkel a programokkal lehetőség van a kép körülvágására, szöveg hozzáadására, rajzolásra és egyéb módosításokra.
  3. Megosztás: A kész képernyőképet megoszthatjuk e-mailben, közösségi médiában vagy más kommunikációs csatornákon.

Hasznos tippek a screenshot készítéséhez

A képernyőkép készítése során az alábbi tippek segíthetnek:

  • Győződjön meg róla, hogy a képernyőkép a kívánt tartalmat rögzíti.
  • Használjon leíró fájlneveket a képernyőképek mentésekor, hogy könnyen beazonosíthatóak legyenek.
  • Szükség esetén szerkessze a képernyőképet, hogy jobban illeszkedjen a célnak.
  • Használjon billentyűparancsokat a gyorsabb és kényelmesebb képernyőkép készítés érdekében.
  • Ismerje meg a különböző képernyőkép készítő alkalmazások funkcióit, hogy a legmegfelelőbbet tudja használni.
  • Rendszeresen készítsen biztonsági mentést a fontos képernyőképekről.

Összefoglalás

A képernyőkép készítése hasznos eszköz lehet a mindennapi munkánk során macOS és Linux rendszereken is. Bemutattuk a különböző módszereket a screenshot készítésére, a mentés és szerkesztés lépéseit, valamint néhány hasznos tippet a hatékonyabb használat érdekében. Reméljük, hogy ez a cikk segítséget nyújt Önnek a képernyőképek készítésében és kezelésében.

Képernyőkép mentése és szerkesztése

A képernyőkép készítés alapjai

A képernyőkép (screenshot) egy digitális felvétel a számítógép képernyőjéről, amely megörökíti a képernyő aktuális tartalmát. Ezek a képek rendkívül hasznosak lehetnek, amikor meg kell osztani vagy dokumentálni kell valamit, amit a képernyőn látunk. Legyen szó akár egy hibaüzenetről, egy érdekes weboldalról vagy egy alkalmazás felületéről, a képernyőkép készítése gyors és egyszerű módja annak, hogy megörökítsük és megosszuk ezeket az információkat.

Különböző módszerek a képernyőkép készítésére

A képernyőkép készítésének számos módja létezik, attól függően, hogy milyen operációs rendszert használunk, és milyen funkciókat szeretnénk kihasználni. Az alábbiakban néhány gyakori módszert mutatunk be:

Teljes képernyő mentése

  • Windows: Nyomjuk meg a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) gombot a billentyűzeten. A kép a vágólapra kerül, ahonnan aztán beilleszthető egy képszerkesztő programba.
  • macOS: Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 3 billentyűkombinációt. A kép automatikusan mentésre kerül a számítógép asztalára.
  • Linux: A billentyűkombináció általában Ctrl + Print Screen, de ez függ a használt asztali környezettől is. A kép a legtöbb esetben a felhasználó Képek mappájába kerül.

Részleges képernyő mentése

  • Windows: Nyomjuk meg a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) gombot, majd nyissuk meg a Paint vagy egy hasonló képszerkesztő programot, és illesszük be a vágólapról a képet. Ezután kijelölhetjük a kívánt területet, és elmenthetjük.
  • macOS: Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt. A kurzor átalakul egy kereszt alakú eszközzé, amivel kijelölhetjük a kívánt területet. A kép automatikusan mentésre kerül a számítógép asztalára.
  • Linux: A legtöbb asztali környezet rendelkezik beépített képernyőkép készítő eszközzel, amellyel kijelölhetjük a kívánt területet. Például az Ubuntu-ban a Nyomtatás Képernyő gomb megnyomása után megjelenik egy eszköztár, ahol kiválaszthatjuk a mentendő területet.

Képernyőkép készítése ablakról vagy menüről

  • Windows: Nyomjuk meg a Alt + Nyomtatás Képernyő billentyűkombinációt. Ezzel csak az aktuális, fókuszban lévő ablak vagy menü kerül a vágólapra.
  • macOS: Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 4, majd nyomjuk meg a Szóköz billentyűt. A kurzor átalakul egy kameraikonná, amivel kiválaszthatjuk a kívánt ablakot vagy menüt.
  • Linux: A legtöbb asztali környezet rendelkezik beépített képernyőkép készítő eszközzel, amellyel kijelölhetjük a kívánt ablakot vagy menüt.

Képernyőkép készítése Windows, macOS és Linux rendszereken

Windows

A Windows operációs rendszerben a legegyszerűbb módja a képernyőkép készítésének a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) gomb megnyomása. Ezzel a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán beilleszthető egy képszerkesztő programba, például a Paint-be. Ha csak egy adott ablakot szeretnénk menteni, akkor az Alt + Nyomtatás Képernyő billentyűkombinációt használhatjuk.

macOS

A macOS operációs rendszerben a képernyőkép készítéséhez a következő billentyűkombinációkat használhatjuk:- Teljes képernyő mentése: Command + Shift + 3- Részleges képernyő mentése: Command + Shift + 4- Ablak vagy menü mentése: Command + Shift + 4, majd nyomjuk meg a Szóköz billentyűtA képek automatikusan mentésre kerülnek a számítógép asztalára.

Linux

A legtöbb Linux disztribúció rendelkezik beépített képernyőkép készítő eszközzel, amellyel könnyen készíthetünk képernyőképeket. A pontos billentyűkombináció függ az adott asztali környezettől, de általában a Ctrl + Print Screen kombináció használható. A kép a legtöbb esetben a felhasználó Képek mappájába kerül.

Hasznos tippek a képernyőkép készítéséhez

– Használjunk felbontás-független formátumot, mint a PNG, hogy a kép minősége ne romoljon.- Szükség esetén szerkesszük a képet egy képszerkesztő programmal, például a Paint, GIMP vagy Photoshop segítségével.- Adjunk leíró fájlnevet a képernyőképeknek, hogy könnyen beazonosíthatóak legyenek.- Tároljuk a képernyőképeket egy jól rendezett mappában, hogy könnyen megtalálhassuk őket.- Használjunk képernyőkép készítő alkalmazásokat, amelyek további funkciókat kínálnak, mint például a képek azonnali megosztása.

Hasznos tippek a screenshot készítéséhez

A screenshot készítés alapjai

A screenshot, más néven képernyőkép, egy digitális felvétel a számítógép képernyőjéről. Ez a funkció rendkívül hasznos lehet, amikor meg kell osztani valamit, dokumentálni kell egy problémát vagy egyszerűen csak meg szeretnénk őrizni egy adott pillanatot a képernyőn. A screenshot készítés alapvető módja, hogy lenyomjuk a „Print Screen” vagy „PrtScn” billentyűt a billentyűzeten, majd beillesztjük a képet egy képszerkesztő programba, például a Paint-be vagy a Photoshop-ba. Azonban ennél sokkal több lehetőség áll rendelkezésre a screenshot készítésére, amelyek különböző előnyökkel rendelkeznek.

Különböző módszerek a screenshot készítésére

  • Teljes képernyő screenshot: A „Print Screen” vagy „PrtScn” billentyű lenyomása a teljes képernyő pillanatfelvételét készíti el.
  • Részleges képernyő screenshot: A „Alt + Print Screen” billentyűkombináció csak az aktív ablakról készít képernyőképet.
  • Kijelölt terület screenshot: Egyes operációs rendszerek, mint a Windows 10, lehetővé teszik, hogy kijelöljünk egy adott területet a képernyőn, és csak azt mentsük el képként.
  • Képernyőkép készítése eszközökkel: Számos ingyenes és fizetős screenshot készítő eszköz áll rendelkezésre, amelyek további funkciókat kínálnak, például annotálást, szerkesztést és azonnali megosztást.

Képernyőkép készítése Windows, macOS és Linux rendszereken

Windows

  • Teljes képernyő screenshot: Nyomjuk le a „Print Screen” billentyűt.
  • Részleges képernyő screenshot: Nyomjuk le az „Alt + Print Screen” billentyűkombinációt.
  • Kijelölt terület screenshot: Nyomjuk le a „Windows + Shift + S” billentyűkombinációt, majd jelöljük ki a kívánt területet.
  • Képernyőkép készítése eszközökkel: Használjunk screenshot készítő alkalmazásokat, mint a Snipping Tool vagy a Windows 10 beépített Képernyőkép eszköze.

macOS

  • Teljes képernyő screenshot: Nyomjuk le a „Command + Shift + 3” billentyűkombinációt.
  • Részleges képernyő screenshot: Nyomjuk le a „Command + Shift + 4” billentyűkombinációt, majd jelöljük ki a kívánt területet.
  • Kijelölt terület screenshot: Nyomjuk le a „Command + Shift + 4”, majd szóköz billentyűt, és kattintsunk az ablakra.
  • Képernyőkép készítése eszközökkel: Használjunk screenshot készítő alkalmazásokat, mint a macOS beépített Képernyőkép eszköze.

Linux

  • Teljes képernyő screenshot: Nyomjuk le a „Print Screen” billentyűt.
  • Részleges képernyő screenshot: Nyomjuk le a „Shift + Print Screen” billentyűkombinációt, majd jelöljük ki a kívánt területet.
  • Kijelölt terület screenshot: Használjunk screenshot készítő alkalmazásokat, mint a GNOME Screenshot vagy a KDE Spectacle.
  • Képernyőkép készítése eszközökkel: Számos ingyenes és fizetős screenshot készítő eszköz áll rendelkezésre Linuxra, például a Flameshot vagy a Shutter.

Képernyőkép mentése és szerkesztése

Miután elkészítettük a képernyőképet, a következő lépés a mentése és szerkesztése. A legtöbb operációs rendszer automatikusan menti a képernyőképet a dokumentumok vagy a képek mappába. Ezt követően megnyithatjuk a képet egy képszerkesztő programban, ahol különféle műveleteket végezhetünk rajta, például körberajzolhatjuk a fontos részeket, szöveget adhatunk hozzá, vagy éppen kivághatjuk a kép egy részét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük