szeptember 8, 2024

Tartalom

Képernyőkép készítése különböző eszközökön

Képernyőkép készítése Windows-on

A Windows operációs rendszer számos lehetőséget kínál a képernyőkép készítésére. Az egyik legegyszerűbb módszer a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) billentyű használata. Amikor megnyomod ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programba másolhatod és elmentheted. Alternatívaként használhatod a Windows + Print Screen billentyűkombinációt, amely automatikusan menti a képernyőképet a Képek mappába.

Egy másik lehetőség a Snipping Tool alkalmazás használata. Ezt a Windows alapértelmezetten tartalmazza, és lehetővé teszi, hogy kijelölj egy adott területet a képernyőről, majd elmentsd azt. Az alkalmazás számos további funkciót is kínál, például a kép szerkesztését és megosztását.

Ha még részletesebb képernyőkép-készítési lehetőségekre van szükséged, akkor érdemes megvizsgálnod a harmadik féltől származó képernyőkép-készítő szoftvereket, mint például a PicPick vagy a ShareX. Ezek az alkalmazások számos speciális funkciót tartalmaznak, például időzített képernyőkép-készítést, teljes weboldalak mentését, annotálást és még sok mást.

Képernyőkép készítése Mac-en

A Mac operációs rendszeren a képernyőkép készítése szintén egyszerű. A legegyszerűbb módszer a Command + Shift + 3 billentyűkombináció használata, amely a teljes képernyő tartalmát menti le. Ha csak egy adott területet szeretnél rögzíteni, akkor használhatod a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt, amely lehetővé teszi, hogy kijelölj egy adott területet a képernyőről.

Emellett a Mac rendelkezik egy beépített alkalmazással, a Képernyőkép-készítővel, amely további lehetőségeket kínál a képernyőkép készítésére és szerkesztésére. Ezzel az alkalmazással például időzített képernyőképeket is készíthetsz, vagy akár teljes weboldalakat menthetsz le.

Ha még több funkcióra van szükséged, akkor érdemes megvizsgálnod a harmadik féltől származó képernyőkép-készítő szoftvereket, mint például a Lightshot vagy a Monosnap. Ezek az alkalmazások számos speciális funkciót tartalmaznak, például annotálást, szerkesztést és megosztást.

Képernyőkép készítése Androidon

  • A legtöbb Android-eszközön a képernyőkép készítése a Hangerő csökkentése + Bekapcsoló gomb egyidejű megnyomásával lehetséges.
  • Egyes Android-eszközökön a Hangerő csökkentése + Kezdőképernyő gomb kombinációt kell használni.
  • Néhány Android-eszköz rendelkezik egy beépített képernyőkép-készítő alkalmazással, amelyet a gyártó fejlesztett. Ezek az alkalmazások további funkciókat kínálhatnak, mint például a képek szerkesztése vagy megosztása.
  • Harmadik féltől származó képernyőkép-készítő alkalmazások, mint például a Google Play áruházban elérhető „Screenshot” is használhatók Android-eszközökön.

Képernyőkép készítése iOS-en

  1. Az iPhone és iPad készülékeken a képernyőkép készítése a Hangerő növelése + Főkapcsoló gomb egyidejű megnyomásával lehetséges.
  2. Az iOS 11 és újabb verziók esetében a Hangerő növelése + Főkapcsoló gomb helyett a Hangerő növelése + Kezdőképernyő gomb kombinációt kell használni.
  3. A készített képernyőképek alapértelmezés szerint a Fotók alkalmazásban találhatók meg, ahonnan tovább szerkeszthetők vagy megoszthatók.
  4. Az iOS-en is elérhetők harmadik féltől származó képernyőkép-készítő alkalmazások, amelyek további funkciókat kínálnak, mint például a képek annotálása vagy a közvetlen megosztás.

Függetlenül attól, hogy milyen eszközt használsz, a képernyőkép készítése általában egyszerű és gyors folyamat. Próbáld ki a különböző módszereket, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

Hogyan kell screenshotolni

Képernyőkép készítése Windows-on

A Windows beépített képernyőkép-készítő eszközei

A Windows operációs rendszer számos beépített lehetőséget kínál a képernyőképek készítésére. Ezek közül a legegyszerűbb és leggyakrabban használt eszközök a következők:

  • Nyomtatóképernyő (Print Screen) – A billentyűzeten található „Print Screen” vagy „PrtScn” gomb megnyomásával a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programba másolható és elmenthető.
  • Nyomtatóképernyő csak az aktív ablakról – Ha csak az aktuálisan aktív ablakról szeretnénk képernyőképet készíteni, akkor a „Alt + Print Screen” billentyűkombinációt kell használni.
  • Képernyőkép készítő eszköz – A Windows 10-ben alapértelmezetten elérhető „Képernyőkép készítő” alkalmazás segítségével egyszerűen készíthetünk képernyőképeket, akár csak egy kijelölt területről is. Az alkalmazás számos további funkciót is kínál, például a képek szerkesztését és megosztását.

Képernyőkép készítése a Képernyőkép készítő eszközzel

A Képernyőkép készítő eszköz a Windows 10 alapértelmezett képernyőkép-készítő alkalmazása, amely számos hasznos funkcióval rendelkezik: Nyisd meg a Képernyőkép készítő alkalmazást a Start menüből vagy a keresőmezőből. Válaszd ki, hogy a teljes képernyőről, egy kijelölt területről vagy csak az aktuális ablakról szeretnél képernyőképet készíteni. Kattints a „Készítés” gombra. A képernyőkép automatikusan a vágólapra kerül. Ezután megnyithatsz egy képszerkesztő programot, és beillesztheted a képet a vágólapról. Szükség esetén szerkeszd, mentsd el és oszd meg a képernyőképet.

További képernyőkép-készítő eszközök Windows-on

A Windows beépített lehetőségein túl számos harmadik féltől származó képernyőkép-készítő alkalmazás is elérhető Windows-ra, amelyek további funkciókat kínálnak:

  • Snipping Tool – A Windows alapértelmezett képernyőkép-készítő eszköze, amely lehetővé teszi a képernyő egy részének kijelölését és mentését.
  • ShareX – Ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás, amely számos speciális funkcióval rendelkezik, például automatikus feltöltéssel, szerkesztéssel és megosztással.
  • PicPick – Komplex képszerkesztő és képernyőkép-készítő eszköz, amely beépített képszerkesztő funkciókat is kínál.
  • Lightshot – Egyszerű, de hatékony képernyőkép-készítő alkalmazás, amely lehetővé teszi a képek azonnali megosztását is.

Képernyőkép készítése billentyűparancsokkal

A Windows számos billentyűparancsot kínál a képernyőképek készítéséhez:

  • Print Screen (PrtScn) – A teljes képernyő tartalmát másolja a vágólapra.
  • Alt + Print Screen – Csak az aktív ablak tartalmát másolja a vágólapra.
  • Windows + Print Screen – A teljes képernyő tartalmát menti el a „Képek” mappába.
  • Windows + Shift + S – Lehetővé teszi a képernyő egy részének kijelölését és mentését.

Ezek a billentyűparancsok gyors és kényelmes módját jelentik a képernyőképek készítésének Windows-on.

Képernyőkép mentése és megosztása

Miután elkészítetted a képernyőképet, a következő lépések segíthetnek a mentésben és megosztásban: Nyisd meg a képet egy képszerkesztő programban, például a Windows Fotók alkalmazásban. Szükség esetén szerkeszd a képet, adj hozzá szöveget, nyilakat vagy egyéb elemeket. Mentsd el a képet a kívánt formátumban (pl. PNG, JPEG) a számítógépedre. Oszd meg a képet e-mailben, üzenetküldő alkalmazásban vagy közösségi médiában.A képernyőképek készítése, szerkesztése és megosztása hasznos eszköz lehet a mindennapi munkában, oktatásban, hibaelhárításban és még sok más területen.

Képernyőkép készítése Mac-en

A Mac operációs rendszer beépített képernyőkép-készítő eszközei

A Mac számítógépek számos beépített lehetőséget kínálnak a képernyőképek készítésére. Ezek közül a leggyakrabban használtak a következők:

  • Képernyőkép (Screenshot) – A Mac alapértelmezett képernyőkép-készítő eszköze, amely lehetővé teszi a teljes képernyő, egy adott ablak vagy kiválasztott terület rögzítését.
  • Képernyőfelvétel (Screen Recording) – A Mac képes a képernyő tartalmának rögzítésére videóként is, így nemcsak állóképeket, hanem mozgóképeket is készíthetünk.
  • Markup – A Mac beépített képszerkesztő eszköze, amellyel a készített képernyőképeket szerkeszthetjük, annotálhatjuk és megoszthatjuk.

Képernyőkép készítése Mac-en

A Mac operációs rendszer alapértelmezett képernyőkép-készítő eszköze a Képernyőkép (Screenshot) alkalmazás. Ennek segítségével a következő módokon készíthetünk képernyőképeket:

Teljes képernyő rögzítése

Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 3 billentyűkombinációt. A képernyőkép automatikusan mentésre kerül a számítógép Képek mappájába.

Adott ablak rögzítése

Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt. Mozgassuk az egérmutatót a kívánt ablakra, amíg az kiemelődik. Nyomjuk meg a szóköz billentyűt, majd kattintsunk az ablakon. A képernyőkép automatikusan mentésre kerül a számítógép Képek mappájába.

Kiválasztott terület rögzítése

Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt. Húzzuk az egérmutatót a kívánt terület kijelöléséhez. Engedjük fel az egérgombot a kép készítéséhez. A képernyőkép automatikusan mentésre kerül a számítógép Képek mappájába.

Képernyőfelvétel készítése Mac-en

A Mac operációs rendszer beépített képernyőfelvevő eszköze a Képernyőfelvétel (Screen Recording) alkalmazás. Ennek segítségével a következő módokon készíthetünk képernyőfelvételeket:

Teljes képernyő rögzítése

Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt. A megjelenő menüben válasszuk a „Teljes képernyő” opciót. Kattintsunk a „Felvétel” gombra a rögzítés elindításához. A felvétel leállításához nyomjuk meg a Control + Command + Esc billentyűkombinációt. A videófájl automatikusan mentésre kerül a számítógép Videók mappájába.

Adott ablak rögzítése

Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt. A megjelenő menüben válasszuk az „Ablak” opciót. Kattintsunk a kívánt ablakra a rögzítés elindításához. A felvétel leállításához nyomjuk meg a Control + Command + Esc billentyűkombinációt. A videófájl automatikusan mentésre kerül a számítógép Videók mappájába.

Kiválasztott terület rögzítése

Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt. A megjelenő menüben válasszuk a „Kijelölt terület” opciót. Húzzuk az egérmutatót a kívánt terület kijelöléséhez. Kattintsunk a „Felvétel” gombra a rögzítés elindításához. A felvétel leállításához nyomjuk meg a Control + Command + Esc billentyűkombinációt. A videófájl automatikusan mentésre kerül a számítógép Videók mappájába.

Képernyőképek szerkesztése és megosztása Mac-en

A Mac beépített Markup eszköze lehetővé teszi a készített képernyőképek szerkesztését, annotálását és megosztását. Néhány példa a Markup funkcióira:

  • Szöveg, rajzok, nyilak, kiemelések hozzáadása a képhez
  • Képrészletek kivágása, méreteinek módosítása
  • Képek elforgatása, tükrözése
  • Képek megosztása e-mailben, üzenetküldő alkalmazásokban, felhőszolgáltatásokban

A Markup eszköz a Képernyőkép (Screenshot) alkalmazásból érhető el, vagy a Finder, Safari, Üzenetek és más alkalmazások megosztási menüjéből is használható a készített képernyőképek szerkesztésére.

Képernyőkép készítése Androidon

Bevezetés

Az Android operációs rendszer széles körben elterjedt okostelefonok és táblagépek esetében. Gyakran szükség lehet arra, hogy képernyőképet készítsünk az Android eszközünkről, legyen az egy fontos üzenet, egy érdekes alkalmazás vagy akár egy hiba dokumentálása. Ebben a részletes útmutatóban bemutatjuk, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan képernyőképet készíteni Android készülékeken.

Beépített képernyőkép készítés

Az Android operációs rendszer alapból rendelkezik egy képernyőkép készítő funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan rögzítsük a képernyő tartalmát. A következő lépéseket kell követni:

  1. Navigálj arra a képernyőre, amelyről képernyőképet szeretnél készíteni.
  2. Nyomd meg és tartsd lenyomva egyszerre a Hangerő csökkentés és a Bekapcsoló gombot körülbelül 2-3 másodpercig.
  3. Miután a készülék rezzen egyet, a képernyőkép elkészült. Ezt egy értesítés is jelzi az értesítési sávban.
  4. A készített képernyőkép alapértelmezés szerint a Képek alkalmazásban vagy a Fájlkezelő alkalmazásban érhető el.

Képernyőkép készítés harmadik féltől származó alkalmazással

Bár az Android beépített képernyőkép készítő funkciója általában elegendő, vannak olyan esetek, amikor további lehetőségekre lehet szükség. Ebben az esetben harmadik féltől származó alkalmazásokat is használhatunk, amelyek további funkciókat biztosítanak:

  • Gyors elérés: Egyes alkalmazások lehetővé teszik, hogy a képernyőkép készítését egy gombnyomással vagy egy rövid paranccsal indítsuk el.
  • Szerkesztési lehetőségek: Vannak olyan alkalmazások, amelyek beépített szerkesztési funkciókat kínálnak a készített képernyőképekhez, például rajzolás, szöveg hozzáadása, méretek módosítása stb.
  • Megosztási lehetőségek: Egyes alkalmazások lehetővé teszik, hogy a készített képernyőképeket közvetlenül megosszuk különböző platformokon, például e-mailben, közösségi médiában vagy üzenetküldő alkalmazásokban.

Néhány népszerű harmadik féltől származó képernyőkép készítő alkalmazás Android rendszerre:

  • Google Képernyőkép
  • Képernyőkép (Screenshot)
  • Képernyőkép Pro
  • Képernyőkép szerkesztő

Képernyőkép készítése Android eszközön

Függetlenül attól, hogy a beépített vagy egy harmadik féltől származó alkalmazást használjuk, a képernyőkép készítés folyamata hasonló Android eszközökön:

  1. Navigálj arra a képernyőre, amelyről képernyőképet szeretnél készíteni.
  2. Indítsd el a képernyőkép készítő funkciót:
    • Beépített funkció: Nyomd meg és tartsd lenyomva a Hangerő csökkentés és a Bekapcsoló gombot.
    • Harmadik féltől származó alkalmazás: Indítsd el az alkalmazást és kattints a képernyőkép készítés gombra.
  3. Várj amíg a készülék elkészíti a képernyőképet. Ezt egy értesítés vagy hangjelzés is jelezheti.
  4. A készített képernyőkép alapértelmezés szerint a Képek alkalmazásban vagy a Fájlkezelő alkalmazásban érhető el.
  5. Szükség esetén szerkeszd vagy oszd meg a képernyőképet a rendelkezésre álló lehetőségek segítségével.

Képernyőkép készítése Android eszközön – További tippek

Íme néhány további tipp a hatékonyabb képernyőkép készítéshez Android eszközökön:

  • Gyors elérés: Ha gyakran készítesz képernyőképeket, érdemes lehet egy gyorsgombot vagy widgetet elhelyezni a kezdőképernyőn a képernyőkép készítés gyors elindításához.
  • Fájlnév és mentési hely: Ellenőrizd, hogy a készített képernyőképek automatikusan a kívánt mappába mentődnek-e, és hogy a fájlnevek megfelelően vannak-e elnevezve.
  • Képminőség: Egyes alkalmazások lehetővé teszik a képminőség beállítását, így a készített képernyőképek jobb minőségűek lehetnek.
  • Szerkesztési lehetőségek: Ha szükséged van a képernyőkép szerkesztésére, keress olyan alkalmazást, amely beépített szerkesztési funkciókat kínál.
  • Megosztási lehetőségek: Ellenőrizd, hogy a képernyőkép készítő alkalmazás lehetővé teszi-e a készített képek közvetlen megosztását más alkalmazásokban.

A képernyőkép készítés Android eszközökön egyszerű és gyors folyamat, amely számos hasznos alkalmazási lehetőséget kínál. Akár a beépített funkciót, akár harmadik féltől származó alkalmazásokat használsz, a lényeg, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Képernyőkép készítése iOS-en

Képernyőkép készítése iPhone-on

Az iPhone-on készített képernyőképek hasznos eszközök lehetnek, ha meg szeretnéd osztani a képernyőd tartalmát másokkal, vagy ha dokumentálni szeretnéd a telefonod használatát. Az iPhone-on a képernyőkép készítése egyszerű és gyors folyamat. Kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Nyomd meg egyszerre a Főoldal és a Bekapcsoló gombot. Hallani fogsz egy záróhang, és a képernyő rövid időre elsötétül, jelezve, hogy a képernyőkép elkészült.
  2. A készített képernyőkép a Fotók alkalmazásban fog megjelenni. Innen megtekintheted, szerkesztheted, vagy megoszthatod a képet.

Képernyőkép készítése iPad-en

Az iPad-en a képernyőkép készítése hasonló az iPhone-hoz, de néhány apró különbséggel:

  1. Nyomd meg egyszerre a Főoldal és a Bekapcsoló gombot. Hallani fogsz egy záróhang, és a képernyő rövid időre elsötétül, jelezve, hogy a képernyőkép elkészült.
  2. A készített képernyőkép a Fotók alkalmazásban fog megjelenni. Innen megtekintheted, szerkesztheted, vagy megoszthatod a képet.

Képernyőkép készítése Apple Watch-on

Az Apple Watch-on a képernyőkép készítése egy kicsit eltér az iPhone-tól és iPad-től:

  1. Nyomd meg egyszerre a Korona és a Oldalsó gombot. Hallani fogsz egy záróhang, és a képernyő rövid időre elsötétül, jelezve, hogy a képernyőkép elkészült.
  2. A készített képernyőkép a párosított iPhone Fotók alkalmazásában fog megjelenni. Innen megtekintheted, szerkesztheted, vagy megoszthatod a képet.

Képernyőkép készítése Apple TV-n

Az Apple TV-n a képernyőkép készítése egy kicsit eltér a mobileszközöktől:

  1. Nyomd meg egyszerre a Menü és a Főoldal gombot a távirányítón. Hallani fogsz egy záróhang, és a képernyő rövid időre elsötétül, jelezve, hogy a képernyőkép elkészült.
  2. A készített képernyőkép a párosított iPhone vagy iPad Fotók alkalmazásában fog megjelenni. Innen megtekintheted, szerkesztheted, vagy megoszthatod a képet.

Képernyőkép készítése Mac-en

A Mac számítógépeken a képernyőkép készítése egy kicsit eltér a mobileszközöktől:

  1. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 3 billentyűkombinációt a teljes képernyő rögzítéséhez.
  2. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt, majd válaszd ki a rögzíteni kívánt területet.
  3. A készített képernyőkép az Asztalon fog megjelenni PNG formátumban.

Képernyőkép készítése Mac-en további lehetőségekkel

A Mac-en a képernyőkép készítésének további lehetőségei is vannak:

  1. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 4, majd Space billentyűkombinációt a teljes ablak rögzítéséhez.
  2. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 6 billentyűkombinációt a Touch Bar rögzítéséhez (csak MacBook Pro-n érhető el).
  3. Használhatod a Képernyőkép alkalmazást is, amely további beállítási lehetőségeket kínál a képernyőképek készítéséhez és szerkesztéséhez.

Képernyőkép készítése iOS-en további lehetőségekkel

Az iOS-en a képernyőkép készítésének további lehetőségei is vannak:

  1. Használhatod a Képernyőkép alkalmazást, amely további beállítási lehetőségeket kínál a képernyőképek készítéséhez és szerkesztéséhez.
  2. Használhatod a Markup funkciót a Fotók alkalmazásban a képernyőképek szerkesztéséhez és annotálásához.
  3. Használhatod a Képernyőrögzítő funkciót az iOS-en a képernyő mozgóképes rögzítéséhez.

Képernyőkép készítése iOS-en speciális esetekben

Vannak olyan speciális esetek, amikor a fent leírt módszerek nem működnek, vagy további lépésekre van szükség a képernyőkép készítéséhez:

  1. Ha az eszköz zárolva van, a Főoldal + Bekapcsoló gomb kombináció nem fog működni. Ebben az esetben először oldhatod a zárolást, majd készítheted el a képernyőképet.
  2. Ha az eszköz nem reagál, vagy befagyott, a Főoldal + Bekapcsoló gomb kombináció sem fog működni. Ebben az esetben kényszerítheted az eszköz újraindítását, majd készítheted el a képernyőképet.
  3. Ha az eszköz nem rendelkezik Főoldal gombbal (pl. iPhone X vagy újabb), a Bekapcsoló + Hangerő fel gomb kombináció használható a képernyőkép készítéséhez.

Remélem, ezek a lépések segítenek neked a képernyőképek készítésében iOS-en. Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz megkérdezni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük