szeptember 7, 2024

Gyors és egyszerű módszerek

Képernyőkép készítése Windows-on

Windows operációs rendszeren több lehetőség is van képernyőkép készítésére. Az egyik legegyszerűbb módszer a Print Screen billentyű használata. Nyomd meg a Print Screen gombot, és a teljes képernyő tartalma másolódik a vágólapra. Ezután megnyithatsz egy képszerkesztő programot, például a Paint-et, és beillesztheted a képet a vágólapról.Egy másik lehetőség a Windows + Print Screen billentyűkombináció használata. Ezzel a teljes képernyő mentése történik egy fájlba a Képek mappában.Ha csak egy adott ablakot szeretnél menteni, használd a Alt + Print Screen kombinációt. Ezzel az aktív ablak tartalma kerül a vágólapra.

Képernyőkép készítése Mac-en

Mac operációs rendszeren a Command + Shift + 3 billentyűkombináció használatával készíthetsz képernyőképet. Ezzel a teljes képernyő mentése történik egy fájlba az Asztal mappában.Ha csak egy adott ablakot szeretnél menteni, használd a Command + Shift + 4, majd nyomd le a szóköz billentyűt. Ezután kattints az ablakra, amit menteni szeretnél.Egy másik lehetőség a Command + Shift + 4, majd húzd ki a kívánt területet a kurzorral. Ezzel a kijelölt terület mentése történik.

Képernyőkép készítése Chromebookon

Chromebookon a Ctrl + Show Windows billentyűkombináció használatával készíthetsz képernyőképet. Ezzel a teljes képernyő mentése történik egy fájlba a Letöltések mappában.Ha csak egy adott ablakot szeretnél menteni, használd a Ctrl + Alt + Show Windows kombinációt.

Képernyőkép készítése Linux-on

Linux operációs rendszeren a Print Screen billentyű használatával készíthetsz képernyőképet. Ezzel a teljes képernyő mentése történik egy fájlba az Asztal mappában.Ha csak egy adott ablakot szeretnél menteni, használd a Alt + Print Screen kombinációt.Egyes Linux disztribúciókban további lehetőségek is elérhetők, például a Gnome Screenshot vagy a KDE Spectacle alkalmazások használata.

Képernyőkép szerkesztése és megosztása

Miután elkészítetted a képernyőképet, szerkesztheted azt egy képszerkesztő programmal, például a Paint, GIMP vagy Photoshop segítségével. Itt elvégezhetsz különböző műveleteket, mint körülvágás, szöveg hozzáadása, rajzolás stb.Végül megoszthatod a képernyőképet másokkal, például e-mailben, közösségi médiában vagy felhőalapú tárolóban, mint a Google Drive vagy a Dropbox.

Hogyan kell screenshotot csinálni laptopon

Képernyőkép készítése Windows-on

Gyors és egyszerű módszerek

A Windows operációs rendszer számos lehetőséget kínál a képernyőkép készítésére. Az egyik legegyszerűbb módszer a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) billentyű használata. Amikor megnyomod ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programba másolhatod és elmentheted.Egy másik gyors lehetőség a Windows + Print Screen billentyűkombináció használata. Ezzel a módszerrel a rendszer automatikusan elmentheti a képernyőképet a Képek mappába.

Képernyőkép készítése a Nyomtatás Képernyő billentyűvel

  • Nyomd meg a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) billentyűt a billentyűzeten.
  • Nyisd meg a kedvenc képszerkesztő programodat (például a Paint-et).
  • Illeszd be a vágólapról a képernyőképet a programba (Szerkesztés > Beillesztés vagy Ctrl + V).
  • Mentsd el a képet a kívánt formátumban és helyen.
  • Képernyőkép készítése a Windows + Print Screen billentyűkombinációval

  • Nyomd meg egyszerre a Windows és a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) billentyűket.
  • A rendszer automatikusan elmentette a képernyőképet a Képek mappába.
  • Megtalálhatod a képet a Képek mappában, ahol átnevezheted és szerkesztheted.
  • További lehetőségek

    A Windows 10-ben van egy beépített alkalmazás, a Képernyőkép-készítő, amely még több lehetőséget kínál a képernyőképek készítésére. Ezzel az eszközzel akár csak egy adott ablakot vagy kijelölt területet is rögzíthetsz.Emellett harmadik féltől származó képernyőkép-készítő alkalmazásokat is használhatsz, amelyek további funkciókat biztosítanak, például a képek azonnali szerkesztését vagy a képernyőképek automatikus mentését.

    Képernyőkép készítése Mac-en

    Gyors és egyszerű módszerek

    A Mac operációs rendszer számos lehetőséget kínál a képernyőkép készítésére. Az egyik legegyszerűbb módszer a billentyűkombinációk használata. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 3 billentyűket, és a rendszer automatikusan elkészíti a teljes képernyő pillanatfelvételét. A kép a Képek mappában kerül mentésre, alapértelmezés szerint a Asztal mappában.Ha csak egy adott ablakot vagy területet szeretnél rögzíteni, használd a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt. Ekkor a kurzor kereszt alakúvá változik, és kijelölheted a kívánt területet. Amikor elengedted az egérgombot, a rendszer elmeneti a képet.

    További lehetőségek

    A Mac operációs rendszer ennél sokkal több lehetőséget kínál a képernyőkép készítésére:

  • Használhatod a Képernyőkép alkalmazást, amely számos további beállítási lehetőséget biztosít. Megnyithatod a Launchpadről vagy a Spotlight keresőből.
  • A Command + Control + Shift + 3 billentyűkombináció a teljes képernyő pillanatfelvételét készíti el, és automatikusan a vágólapra másolja.
  • A Command + Control + Shift + 4 billentyűkombináció lehetővé teszi, hogy kijelölj egy adott területet, és a kép a vágólapra kerüljön.
  • A Command + Control + Shift + 4, majd Space billentyűkombináció segítségével egy adott ablakot rögzíthetsz, a kép pedig szintén a vágólapra kerül.
  • Képernyőkép mentése és szerkesztése

    A készített képernyőképeket alapértelmezés szerint a Képek mappában találod meg. Innen áthelyezheted őket más mappákba, vagy közvetlenül megoszthatod őket.A képek szerkesztéséhez használhatod a macOS beépített Előnézet alkalmazását. Itt egyszerű műveleteket végezhetsz, mint a körülvágás, a fényerő és a kontraszt beállítása, vagy akár szöveg hozzáadása a képhez.Emellett számos harmadik féltől származó képszerkesztő alkalmazás is rendelkezésre áll a Mac-en, mint például a Photoshop, a GIMP vagy a Pixlr.

    Képernyőkép készítése Chromebookon

    Beépített képernyőkép-készítő eszközök

    A Chromebook-ok rendelkeznek beépített képernyőkép-készítő eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a képernyő egyszerű rögzítését. Ezek az eszközök könnyen elérhetők és használhatók, így gyorsan és egyszerűen készíthetsz képernyőképeket a Chromebookodról.

    Teljes képernyőkép készítése

    A legegyszerűbb módszer a teljes képernyő rögzítése. Ehhez nyomd meg egyszerre a Ctrl + Shift + Show Windows billentyűkombinációt. A képernyőkép automatikusan el lesz mentve a Képek mappába a Chromebookod fájlrendszerében.

    Részleges képernyőkép készítése

    Ha csak egy adott területet szeretnél rögzíteni a képernyőről, használhatod a Ctrl + Shift + Capture billentyűkombinációt. Ezzel megjelenik egy eszköztár, amellyel kiválaszthatod a rögzíteni kívánt területet. Miután kijelölted a kívánt részt, a képernyőkép automatikusan el lesz mentve a Képek mappába.

    Képernyőkép mentése más formátumban

    Alapértelmezés szerint a képernyőképek .png formátumban kerülnek mentésre, de lehetőséged van más formátumokat is használni, például .jpg vagy .gif-et. Ehhez nyomd meg a Ctrl + Shift + Show Windows billentyűkombinációt, majd a megjelenő menüben válaszd ki a kívánt formátumot.

    Képernyőkép szerkesztése és megosztása

    Miután elkészítetted a képernyőképet, a Képek mappában megtalálod azt. Innen szerkesztheted, például körberajzolhatod vagy szöveget adhatsz hozzá, majd megoszthatod másokkal e-mailben, közösségi médiában vagy más módon.

    További lehetőségek

    • Használhatsz harmadik féltől származó alkalmazásokat is képernyőképek készítéséhez, például a Nimbus Screenshot-ot vagy a Lightshot-ot.
    • Ha a Chromebookod támogatja, használhatsz érintőképernyős funkciókat is a képernyőképek készítéséhez.
    • Beállíthatod, hogy a képernyőképek automatikusan a Képek mappába mentődjenek.

    A Chromebookon a képernyőképek készítése gyors és egyszerű folyamat. A beépített eszközök segítségével könnyen rögzítheted a képernyő teljes vagy részleges tartalmát, és a képeket további szerkesztés vagy megosztás céljából felhasználhatod.

    Képernyőkép készítése Linux-on

    Gyors és egyszerű módszerek

    Linux operációs rendszeren számos lehetőség áll rendelkezésre a képernyőkép készítésére. A legegyszerűbb módszer általában a billentyűkombinációk használata, amelyek gyorsan és egyszerűen lehetővé teszik a képernyőkép mentését. A legtöbb Linux disztribúció alapértelmezetten tartalmaz egy képernyőkép készítő eszközt, amely könnyen elérhető a felhasználók számára.

    Képernyőkép készítése a billentyűkombinációkkal

    A legegyszerűbb módszer a képernyőkép készítésére a billentyűkombinációk használata. A legtöbb Linux disztribúció támogatja a következő billentyűkombinációkat:

  • Print Screen (vagy PrtScn) gomb megnyomása: A teljes képernyő mentése a vágólapra vagy egy fájlba.
  • Alt + Print Screen (vagy Alt + PrtScn): Az aktív ablak mentése a vágólapra vagy egy fájlba.
  • Shift + Print Screen (vagy Shift + PrtScn): Kijelölt terület mentése a vágólapra vagy egy fájlba.
  • Ezek a billentyűkombinációk általában működnek a legtöbb Linux disztribúcióban, de előfordulhat, hogy egyes rendszereken eltérőek lehetnek.

    Képernyőkép készítése a rendszer beépített eszközével

    Sok Linux disztribúció tartalmaz egy beépített képernyőkép készítő eszközt, amely egyszerűen használható. Néhány példa:

  • GNOME Screenshot: A GNOME asztali környezet alapértelmezett képernyőkép készítő eszköze.
  • KDE Spectacle: A KDE asztali környezet képernyőkép készítő eszköze.
  • Flameshot: Egy népszerű, nyílt forráskódú képernyőkép készítő eszköz, amely számos Linux disztribúcióban elérhető.
  • Ezek az eszközök általában lehetővé teszik a teljes képernyő, az aktív ablak vagy egy kijelölt terület mentését, valamint további beállítások, mint például a késleltetés vagy a képfájl formátumának kiválasztása.

    Képernyőkép készítése parancssorból

    Ha a billentyűkombinációk vagy a beépített eszközök nem felelnek meg az igényeinknek, akkor a parancssori eszközök is használhatók képernyőkép készítésére. Néhány példa:

  • scrot: Egy egyszerű, parancssorból használható képernyőkép készítő eszköz.
  • import (ImageMagick): Egy képfeldolgozó eszköz, amely képes képernyőkép készítésére is.
  • gnome-screenshot: A GNOME asztali környezet parancssori képernyőkép készítő eszköze.
  • Ezek a parancssorból használható eszközök lehetővé teszik a képernyőkép mentését fájlba, valamint további beállítások, mint például a késleltetés vagy a mentési hely megadása.

    Képernyőkép készítése grafikus felületről

    Néhány Linux disztribúció grafikus felületet is kínál a képernyőkép készítéséhez. Ezek az eszközök általában intuitív felhasználói felülettel rendelkeznek, és lehetővé teszik a képernyőkép készítését, szerkesztését és megosztását.

  • GNOME Screenshot: A GNOME asztali környezet grafikus képernyőkép készítő eszköze.
  • KDE Spectacle: A KDE asztali környezet grafikus képernyőkép készítő eszköze.
  • Shutter: Egy népszerű, nyílt forráskódú képernyőkép készítő eszköz, amely grafikus felülettel rendelkezik.
  • Ezek az eszközök általában lehetővé teszik a teljes képernyő, az aktív ablak vagy egy kijelölt terület mentését, valamint további beállítások, mint például a késleltetés vagy a képfájl formátumának kiválasztása.

    Képernyőkép készítése a Clipboard használatával

    Néhány Linux disztribúció lehetővé teszi a képernyőkép készítését a vágólap (Clipboard) használatával. Ebben az esetben a képernyőkép közvetlenül a vágólapra kerül, ahonnan aztán elhelyezhető egy dokumentumban vagy megosztható más alkalmazásokban.

  • Ctrl + Print Screen (vagy Ctrl + PrtScn): A teljes képernyő mentése a vágólapra.
  • Ctrl + Alt + Print Screen (vagy Ctrl + Alt + PrtScn): Az aktív ablak mentése a vágólapra.
  • Ezek a billentyűkombinációk a legtöbb Linux disztribúcióban működnek, de előfordulhat, hogy egyes rendszereken eltérőek lehetnek.

    Képernyőkép készítése a Clipboard használatával

    Néhány Linux disztribúció lehetővé teszi a képernyőkép készítését a vágólap (Clipboard) használatával. Ebben az esetben a képernyőkép közvetlenül a vágólapra kerül, ahonnan aztán elhelyezhető egy dokumentumban vagy megosztható más alkalmazásokban.

  • Ctrl + Print Screen (vagy Ctrl + PrtScn): A teljes képernyő mentése a vágólapra.
  • Ctrl + Alt + Print Screen (vagy Ctrl + Alt + PrtScn): Az aktív ablak mentése a vágólapra.
  • Ezek a billentyűkombinációk a legtöbb Linux disztribúcióban működnek, de előfordulhat, hogy egyes rendszereken eltérőek lehetnek.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük