augusztus 28, 2024

Tartalom

Bevezetés

A digitális korszakban a képernyőmentés (más néven képernyőkép vagy screenshot) elengedhetetlen eszköz a mindennapi életben. Legyen szó munkáról, tanulásról vagy akár szórakozásról, gyakran szükségünk van arra, hogy megörökítsük a képernyőn látottakat. Ebben a részletes cikkben bemutatjuk, hogyan készíthetünk képernyőmentést különböző operációs rendszereken, így Windows, Mac és Linux rendszereken, valamint mobileszközökön.

Képernyőmentés Windows-on

Windows operációs rendszeren több lehetőség is áll rendelkezésünkre a képernyőmentés készítéséhez:

  1. Nyomógomb használata: A legegyszerűbb módszer a Print Screen (vagy PrtScn) gomb megnyomása. Ez a teljes képernyő mentését fogja eredményezni, amely a vágólapra kerül. Ezt követően a mentett képet beilleszthetjük egy képszerkesztő programba, például a Paint-be, és onnan elmenthetjük a kívánt formátumban.
  2. Nyomógomb + Windows gomb: Ha csak egy adott ablakot szeretnénk menteni, akkor nyomjuk meg egyszerre a Print Screen és a Windows gombot. Ez a kijelölt ablak mentését fogja eredményezni.
  3. Snipping Tool: A Windows 10-es és újabb verziókban elérhető Snipping Tool egy hasznos eszköz a képernyőmentéshez. Ezzel a programmal kijelölhetjük a kívánt területet, és különböző formátumokban menthetjük el a képet.
  4. Windows Capture: A Windows 10-es és újabb verziókban található Windows Capture funkció lehetővé teszi a képernyő, egy adott ablak vagy akár a webkamera felvételét is.

Képernyőmentés Mac-en

A macOS operációs rendszeren a következő módszerekkel készíthetünk képernyőmentést:

  1. Nyomógomb használata: Hasonlóan a Windows-hoz, a Command + Shift + 3 billentyűkombináció megnyomásával a teljes képernyő mentése történik meg. A mentett kép az Asztalon található.
  2. Nyomógomb + egér: Ha csak egy adott területet szeretnénk menteni, akkor nyomjuk meg a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt. Ekkor az egér kurzora kereszt alakúvá változik, és kijelölhetjük a kívánt területet. A mentett kép az Asztalon található.
  3. Nyomógomb + ablak: Ha egy adott ablakot szeretnénk menteni, akkor nyomjuk meg a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt, majd nyomjuk meg a Szóköz billentyűt. Ekkor az egér kurzora kamerává változik, és a kijelölt ablak mentése történik meg. A mentett kép az Asztalon található.
  4. Képernyőmentő alkalmazás: A macOS-ben elérhető Képernyőmentő alkalmazás további lehetőségeket kínál a képernyőmentéshez, például időzítést, annotációt és szerkesztést.

Képernyőmentés Linuxon

A Linux operációs rendszerek is számos lehetőséget kínálnak a képernyőmentéshez:

  1. Nyomógomb használata: A legtöbb Linux disztribúcióban a Print Screen (vagy PrtScn) gomb megnyomása a teljes képernyő mentését eredményezi. A mentett kép általában a Képek mappában vagy az Asztalon található.
  2. Nyomógomb + egér: Ha csak egy adott területet szeretnénk menteni, akkor nyomjuk meg a Print Screen és a Ctrl (vagy Shift) gombot egyszerre. Ekkor az egér kurzora kereszt alakúvá változik, és kijelölhetjük a kívánt területet.
  3. Képernyőmentő alkalmazások: A legtöbb Linux disztribúcióban megtalálható egy beépített képernyőmentő alkalmazás, mint például a GNOME Screenshot vagy a KDE Spectacle. Ezek az alkalmazások további lehetőségeket kínálnak, mint például időzítés, annotáció és szerkesztés.
  4. Parancssor: A parancssorból is készíthetünk képernyőmentést a scrot vagy a gnome-screenshot parancsok segítségével.

Képernyőmentés mobileszközökön

A mobil operációs rendszerek, mint az Android és az iOS, szintén lehetővé teszik a képernyőmentés készítését:

  1. Android: Az Android rendszerű eszközökön általában a Hangerő csökkentése + Bekapcsoló gomb egyidejű megnyomásával készíthetünk képernyőmentést. A mentett kép a Galériában vagy a Fájlkezelőben található.
  2. iOS: Az iPhone és iPad készülékeken a Bekapcsoló + Hangerő növelése gomb egyidejű megnyomásával készíthetünk képernyőmentést. A mentett kép a Fotók alkalmazásban található.
  3. Alkalmazások: Mindkét mobil operációs rendszeren találhatunk harmadik féltől származó alkalmazásokat is, amelyek további lehetőségeket kínálnak a képernyőmentéshez, például időzítést, annotációt és szerkesztést.

Bármely operációs rendszert is használjunk, a képernyőmentés készítése egyszerű és gyors folyamat, amely segíthet megörökíteni a képernyőn látottakat, legyen az munka, tanulás vagy szórakozás közben.

Hogyan kell print screen

Hogyan készítsünk képernyőmentést Windows-on

A képernyőmentés alapjai Windows-on

A képernyőmentés egy hasznos eszköz, amely lehetővé teszi, hogy megörökítsük a számítógép képernyőjén látható tartalmat. Legyen szó egy fontos dokumentumról, egy érdekes weboldalról vagy akár egy játékbeli jelenetről, a képernyőmentés segítségével könnyedén rögzíthetjük és megoszthatjuk ezeket. Windows operációs rendszeren számos lehetőség áll rendelkezésre a képernyőmentés elvégzésére, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Beépített képernyőmentés Windows-on

A legegyszerűbb módszer a képernyőmentésre a Windows beépített eszköze, a Nyomtatóképernyő (Print Screen) billentyű. Amikor megnyomjuk ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma másolódik a vágólapra. Ezt követően a tartalmat egy képszerkesztő programban, például a Paint-ben beilleszthetjük és elmenthetjük.

Képernyőmentés a Nyomtatóképernyő billentyűvel

  1. Nyomd meg a Nyomtatóképernyő (Print Screen) billentyűt a billentyűzeten.
  2. Nyisd meg a Paint vagy egy másik képszerkesztő programot.
  3. Válaszd a Szerkesztés > Beillesztés menüpontot, vagy használd a Ctrl+V billentyűkombinációt a kép beillesztéséhez.
  4. Mentsd el a képet a kívánt formátumban (például PNG vagy JPEG) a számítógépedre.

Képernyőmentés a Windows Snipping Tool segítségével

A Windows Snipping Tool egy fejlettebb képernyőmentő eszköz, amely lehetővé teszi a teljes képernyő, egy adott ablak vagy egy kijelölt terület rögzítését. Az eszköz számos további funkciót is kínál, például a kép szerkesztését és megosztását.

  1. Keresd meg a Snipping Tool alkalmazást a Windows keresőjében, vagy keresd meg a Start menüben.
  2. Kattints a Új képernyőkép gombra a Snipping Tool ablakában.
  3. Válaszd ki a rögzíteni kívánt területet a képernyőn.
  4. A Snipping Tool eszköztárán találhatóak további szerkesztési lehetőségek, mint a rajzolás, kiemelés vagy szöveg hozzáadása.
  5. Mentsd el a képet a kívánt formátumban a számítógépedre.

Képernyőmentés harmadik féltől származó eszközökkel

Számos harmadik féltől származó képernyőmentő eszköz is elérhető Windows-ra, amelyek további funkciókat kínálnak. Ilyen például a ShareX, a PicPick vagy a Lightshot. Ezek az eszközök általában több lehetőséget biztosítanak a képernyőmentésre, a szerkesztésre és a megosztásra.

Képernyőmentés billentyűparancsokkal

Windows 10-ben és 11-ben a Windows + Shift + S billentyűkombináció megnyitja a Képernyőkivágás és -szerkesztés funkciót, amely lehetővé teszi a képernyő egy részének rögzítését. Ez a funkció hasonló a Snipping Tool-hoz, de közvetlenül a billentyűzetről érhető el.

Képernyőmentés videó formátumban

Ha a képernyő egy részének vagy egészének videó formátumban történő rögzítésére van szükséged, akkor a Windows 10 és 11 beépített Xbox Game Bar funkciója segíthet. Ez a funkció lehetővé teszi a képernyő rögzítését videó formátumban, akár játékok, akár más alkalmazások használata közben.

  1. Nyomd meg a Windows + G billentyűkombinációt a Game Bar megnyitásához.
  2. Kattints a Felvétel gombra a képernyő rögzítésének elindításához.
  3. A felvétel leállításához kattints ismét a Felvétel gombra.
  4. A rögzített videó megtalálható a Windows Videók mappájában.

Összességében a Windows számos lehetőséget kínál a képernyőmentés elvégzésére, a beépített eszközöktől a harmadik féltől származó alkalmazásokig. Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb módszert, és kezdd el rögzíteni a képernyődet!

Képernyőmentés Mac-en

A Mac-en történő képernyőmentés egyszerű és hatékony módja annak, hogy megörökítsük a képernyőn látható tartalmat. Legyen szó egy fontos dokumentumról, egy érdekes weboldalról vagy egy vicces pillanatról, a képernyőmentés lehetővé teszi, hogy később is visszatérhessünk hozzá. Ebben a részletes útmutatóban bemutatjuk, hogyan készíthetünk képernyőmentést Mac-en, valamint a legfontosabb tippeket és trükköket a hatékony képernyőmentéshez.

Alapvető képernyőmentés Mac-en

A legegyszerűbb módja a képernyőmentésnek a Mac-en a billentyűparancs használata. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 3 billentyűket, és a rendszer automatikusan elkészíti a teljes képernyő mentését. Az elkészült kép a Képek mappában kerül mentésre, ahol később megnyithatod és szerkesztheted.

Részleges képernyőmentés

Ha csak egy adott területet szeretnél menteni a képernyőről, használd a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt. Ekkor a kurzor kereszt alakúvá változik, és kijelölheted a kívánt területet. Amikor elengedted az egérgombot, a rendszer elkészíti a mentést a kijelölt részről.

Képernyőmentés ablakról vagy menüről

Ha egy adott ablakot vagy menüt szeretnél menteni, használd a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt, majd nyomd meg a Szóköz billentyűt. A kurzor kamera ikonná változik, és rákattintva az ablakra vagy menüre elkészül a mentés.

Képernyőmentés késleltetéssel

Előfordulhat, hogy olyan pillanatot szeretnél megörökíteni, amikor a kurzor vagy más elem mozgásban van. Ebben az esetben használd a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt, amely megnyitja a Képernyőfelvétel eszközt. Itt beállíthatod a késleltetést, majd a Felvétel gombra kattintva elkészül a mentés.

Képernyőmentés szerkesztése és megosztása

Az elkészült képernyőmentéseket megnyithatod a Képek alkalmazásban, ahol szerkesztheted, körberajzolhatod vagy szöveget adhatsz hozzá. Ezután könnyen megoszthatod a mentéseket e-mailben, üzenetküldő alkalmazásokban vagy közösségi médiában.

Tippek a hatékony képernyőmentéshez

  • Használj leíró fájlneveket a mentett képekhez, hogy könnyen megtaláld őket később.
  • Állítsd be a Képek alkalmazás beállításait, hogy automatikusan a kívánt mappába mentse a képernyőmentéseket.
  • Használd a Képernyőfelvétel eszközt, ha animációt vagy videót szeretnél rögzíteni a képernyőről.
  • Próbáld ki a különböző billentyűkombinációkat, hogy megtaláld a számodra legkényelmesebbet.
  • Ha gyakran készítesz képernyőmentéseket, érdemes lehet egy dedikált alkalmazást használni, mint például a Skitch vagy a Monosnap.

Összegzés

A képernyőmentés egy rendkívül hasznos eszköz a Mac-en, amely lehetővé teszi, hogy megörökítsük a képernyőn látható tartalmat. A különböző billentyűkombinációk és funkciók segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk teljes képernyő-, részleges vagy akár késleltetett mentéseket. A mentett képeket pedig szerkeszthetjük és megoszthatjuk másokkal is. Próbáld ki a bemutatott módszereket, és tedd hatékonyabbá a képernyőmentési folyamataidat!

Képernyőmentés Linuxon

A képernyőmentés alapjai Linuxon

A képernyőmentés, más néven screenshot készítés, egy hasznos eszköz a Linux felhasználók számára. Legyen szó hibaelhárításról, dokumentációról vagy egyszerűen csak megosztani kívánt tartalomról, a képernyőmentés lehetővé teszi, hogy megörökítsük a képernyőn látható információkat. Linux rendszereken számos lehetőség áll rendelkezésre a képernyőmentés elvégzésére, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Beépített képernyőmentő eszközök Linuxon

A legtöbb Linux disztribúció rendelkezik beépített képernyőmentő eszközökkel, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk képernyőmentéseket. Néhány népszerű beépített eszköz:

  • GNOME Screenshot – A GNOME asztali környezet alapértelmezett képernyőmentő eszköze. Egyszerű és könnyen használható, lehetővé teszi a teljes képernyő, egy adott ablak vagy kijelölt terület mentését.
  • KDE Spectacle – A KDE asztali környezet képernyőmentő eszköze. Hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint a GNOME Screenshot, de több beállítási lehetőséget kínál.
  • Flameshot – Egy harmadik féltől származó, de nagyon népszerű képernyőmentő eszköz Linuxon. Gazdag funkcionalitással rendelkezik, mint például a képkivágás, szerkesztés és megosztás lehetősége.

Parancssor alapú képernyőmentés Linuxon

A Linux rendszerek parancssori felületén is lehetőség van képernyőmentések készítésére. Néhány gyakran használt parancs:

  • scrot – Egy egyszerű, de hatékony parancssor alapú képernyőmentő eszköz. Lehetővé teszi a teljes képernyő vagy egy kijelölt terület mentését.
  • import – Egy ImageMagick eszköz, amely szintén alkalmas képernyőmentések készítésére. Támogatja a teljes képernyő, egy adott ablak vagy kijelölt terület mentését.
  • gnome-screenshot – A GNOME asztali környezet beépített képernyőmentő eszközének parancssori változata. Hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint a grafikus felületű változat.

Képernyőmentés ütemezése Linuxon

Linuxon lehetőség van a képernyőmentések automatizálására és ütemezésére is. Ezt a feladatot elláthatja a cron, egy beépített ütemező, vagy akár harmadik féltől származó eszközök, mint például a Flameshot.

Képernyőmentések szerkesztése és megosztása Linuxon

A Linux rendszereken számos lehetőség van a készített képernyőmentések szerkesztésére és megosztására. Népszerű képszerkesztő eszközök, mint a GIMP vagy a Krita, lehetővé teszik a képek módosítását, szöveg, rajzok hozzáadását. A képek megosztására pedig használhatunk felhőalapú szolgáltatásokat, mint a Google Drive, Dropbox vagy a GitHub.

Összegzés

A Linux rendszereken a képernyőmentés számos lehetőséget kínál a felhasználók számára. A beépített eszközök, a parancssori megoldások és a különböző ütemezési lehetőségek segítségével gyorsan és hatékonyan készíthetünk képernyőmentéseket. Emellett a képek szerkesztése és megosztása is egyszerű feladat a Linux környezetben.

Képernyőmentés mobileszközökön

Android-eszközök

Az Android-eszközök képernyőmentésének folyamata viszonylag egyszerű és könnyen elsajátítható. A legtöbb Android-telefon és -táblagép rendelkezik beépített képernyőmentési funkcióval, amely lehetővé teszi a képernyő pillanatfelvételének készítését.

Képernyőmentés Android-eszközökön

  1. Nyisd meg azt a képernyőt, amelyről képernyőmentést szeretnél készíteni.
  2. Nyomd meg és tartsd lenyomva egyszerre a Hangerő csökkentése és a Bekapcsolás gombot körülbelül 2-3 másodpercig.
  3. Hallani fogsz egy kattanó hangot, és a képernyő rövid időre elsötétül, jelezve, hogy a képernyőmentés sikeresen elkészült.
  4. A készített képernyőmentés általában a Galéria vagy a Fényképek alkalmazásban található meg.

Képernyőmentés Android-eszközökön alternatív módszerekkel

Egyes Android-eszközök esetében a fenti módszer nem működik, vagy további lehetőségek is rendelkezésre állnak a képernyőmentés készítésére:

  • Hangerő gomb + Kezdőképernyő gomb: Nyomd meg és tartsd lenyomva egyszerre a Hangerő csökkentése és a Kezdőképernyő gombot.
  • Hangerő gomb + Bekapcsolás gomb: Nyomd meg és tartsd lenyomva egyszerre a Hangerő csökkentése és a Bekapcsolás gombot.
  • Képernyőmentés alkalmazás használata: Letölthetsz egy képernyőmentés alkalmazást a Google Play Áruházból, amely további funkciókat biztosíthat a képernyőmentés készítéséhez.

iOS-eszközök

Az iOS-eszközök, mint az iPhone és az iPad, szintén rendelkeznek beépített képernyőmentési funkcióval, amely lehetővé teszi a képernyő pillanatfelvételének készítését.

Képernyőmentés iOS-eszközökön

  1. Nyisd meg azt a képernyőt, amelyről képernyőmentést szeretnél készíteni.
  2. Nyomd meg egyszerre a Kezdőképernyő és a Bekapcsolás gombot.
  3. Hallani fogsz egy kattanó hangot, és a képernyő rövid időre elsötétül, jelezve, hogy a képernyőmentés sikeresen elkészült.
  4. A készített képernyőmentés általában a Fotók alkalmazásban található meg.

Képernyőmentés iOS-eszközökön alternatív módszerekkel

Egyes iOS-eszközök esetében a fenti módszer nem működik, vagy további lehetőségek is rendelkezésre állnak a képernyőmentés készítésére:

  • Hangerő gomb + Bekapcsolás gomb: Nyomd meg egyszerre a Hangerő csökkentése és a Bekapcsolás gombot.
  • Képernyőmentés alkalmazás használata: Letölthetsz egy képernyőmentés alkalmazást az App Store-ból, amely további funkciókat biztosíthat a képernyőmentés készítéséhez.

Windows Phone-eszközök

A Windows Phone-eszközök képernyőmentésének folyamata hasonló az Android- és iOS-eszközökhöz, de némileg eltérő lehet a gombkombináció.

Képernyőmentés Windows Phone-eszközökön

  1. Nyisd meg azt a képernyőt, amelyről képernyőmentést szeretnél készíteni.
  2. Nyomd meg egyszerre a Hangerő csökkentése és a Bekapcsolás gombot.
  3. Hallani fogsz egy kattanó hangot, és a képernyő rövid időre elsötétül, jelezve, hogy a képernyőmentés sikeresen elkészült.
  4. A készített képernyőmentés általában a Fotók alkalmazásban található meg.

Egyéb mobileszközök

Más mobileszközök, mint például a BlackBerry, a Windows 10 Mobile vagy a Symbian-alapú telefonok, szintén rendelkezhetnek beépített képernyőmentési funkcióval. A képernyőmentés készítésének módja eltérhet az előzőekben ismertetett eszközöktől, ezért érdemes ellenőrizni a gyártó által biztosított útmutatót vagy a készülék dokumentációját.

Képernyőmentés megosztása

Miután elkészítetted a képernyőmentést, lehetőséged van arra, hogy azt megoszthasd másokkal. A legtöbb mobileszköz lehetővé teszi, hogy a készített képernyőmentést közvetlenül elküldd e-mailben, feltöltsd közösségi médiára, vagy akár csatold üzenetekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük