augusztus 27, 2024

Teljes képernyő mentése

Gyors és egyszerű képernyőmentés

A teljes képernyő mentése az egyik legegyszerűbb módja a képernyőmentésnek laptopok esetén. Ezt a műveletet általában egy egyszerű billentyűkombinációval lehet végrehajtani, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen rögzítsük a teljes képernyőt.

A képernyőmentés lépései

  1. Nyomd meg a „Print Screen” vagy „PrtScn” billentyűt a billentyűzeten. Ez a billentyű általában a funkciógombok között található.
  2. A képernyőkép automatikusan elmentésre kerül a vágólapra, ahonnan később beillesztheted egy képszerkesztő programba vagy dokumentumba.
  3. Nyisd meg a kívánt képszerkesztő programot, például a Paint-et vagy a Photoshop-ot.
  4. Illeszd be a vágólapról a képet a programba a „Szerkesztés” > „Beillesztés” menüponttal.
  5. Ezután elmentheted a képet a kívánt formátumban, például JPG, PNG vagy GIF.

Tippek a teljes képernyőmentéshez

  • Győződj meg róla, hogy a képernyő tartalma az elvárt állapotban van, mielőtt megnyomod a „Print Screen” billentyűt.
  • Ha a képernyőn mozgó elemek vannak, mint például egy videó vagy animáció, akkor a „Print Screen” billentyű megnyomása előtt állítsd meg vagy szüneteltesse azokat.
  • Néhány operációs rendszer, mint a Windows 10, lehetővé teszi a képernyőmentés azonnali mentését fájlba a „Print Screen” billentyű megnyomásával. Ellenőrizd a beállításokat, hogy ez a funkció engedélyezve van-e.

Egyéb képernyőmentési lehetőségek

Ha a teljes képernyő mentése nem felel meg az igényeidnek, akkor további lehetőségek is rendelkezésedre állnak, mint például a kijelölt terület mentése vagy az egyedi ablak mentése.

Hogyan kell print screent csinálni laptopon

Kijelölt terület mentése

Egy másik hasznos funkció a képernyőmentésben a kijelölt terület mentése. Ezzel a módszerrel nem kell a teljes képernyőt vagy egy adott ablakot menteni, hanem csak a kívánt területet rögzíthetjük. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha csak egy adott részletet szeretnénk megörökíteni, például egy weblap egy szegmensét vagy egy diagram egy részletét.

Lépések a kijelölt terület mentéséhez:

  1. Nyisd meg azt az alkalmazást vagy weboldalt, amelynek a részletét menteni szeretnéd.
  2. Nyomd meg a Print Screen billentyűt a billentyűzeten. Ez a teljes képernyő pillanatfelvételét készíti el.
  3. Nyisd meg a képszerkesztő programodat, például a Paint-et vagy a Photoshop-ot.
  4. Illeszd be a képet a Szerkesztés > Beillesztés menüponttal vagy a Ctrl + V billentyűkombinációval.
  5. Használd a Kijelölés eszközt, hogy kijelöld a menteni kívánt területet.
  6. Kattints a Fájl > Mentés másként menüpontra, és válaszd ki a kívánt fájlformátumot (például PNG vagy JPEG) a mentéshez.

Tippek a kijelölt terület mentéséhez:

  • Használj pontos kijelölést, hogy csak a szükséges területet mentsd el.
  • Állítsd be a kívánt felbontást és minőséget a mentéskor, hogy a kép jól használható legyen.
  • Ha szükséges, végezz további szerkesztést a képen, például körülvágást vagy retusálást.
  • Mentsd el a képet egy könnyen elérhető helyre, hogy később gyorsan megtaláld.

A kijelölt terület mentése hasznos lehet, ha csak egy adott részletet szeretnél megörökíteni a képernyőről. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a felesleges információkat kihagyd, és csak a lényeges részletet mentsd el.

Egyedi ablak mentése

Amikor egy adott alkalmazás vagy program ablakát szeretnénk menteni, akkor az egyedi ablak mentése a megfelelő megoldás. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy csak a kiválasztott ablak tartalma kerüljön mentésre, anélkül, hogy a teljes képernyő vagy a kijelölt terület mentésére lenne szükség.

Lépések az egyedi ablak mentéséhez:

  1. Nyisd meg azt az alkalmazást vagy programot, amelynek az ablakát menteni szeretnéd.
  2. Győződj meg róla, hogy az ablak, amelyet menteni szeretnél, aktív és a fókusz rajta van.
  3. Nyomd meg a Print Screen vagy a PrtScn billentyűt a billentyűzeten. Ez a művelet a teljes képernyő tartalmát másolja a vágólapra.
  4. Nyisd meg a képszerkesztő programodat, például a Paint-et vagy a Photoshop-ot.
  5. Illeszd be a vágólapról a képet a képszerkesztő programba a Szerkesztés > Beillesztés menüponttal vagy a Ctrl + V billentyűkombinációval.
  6. Ezután a képszerkesztő programban körülvághatod a kívánt ablakot, és elmentheted a fájlt a kívánt formátumban.

Tippek az egyedi ablak mentéséhez:

  • Győződj meg róla, hogy az ablak, amelyet menteni szeretnél, a fókuszban van, mielőtt megnyomod a Print Screen billentyűt.
  • Ha több ablakot szeretnél egyszerre menteni, akkor a Alt + Print Screen billentyűkombinációt használhatod, amely csak az aktív ablakot fogja menteni.
  • A mentett képet elmentheted különböző fájlformátumokban, például PNG, JPEG vagy BMP, attól függően, hogy milyen célra szeretnéd használni.
  • Ha a képszerkesztő programban további módosításokat szeretnél végezni a mentett képen, akkor használhatod a Szerkesztés > Másolás vagy a Ctrl + C billentyűkombinációt, hogy a képet a vágólapra másold, majd beillesztheted a kívánt helyre.

Előnyök az egyedi ablak mentésének használatában:

  • Csak a szükséges tartalmat menti el, nem a teljes képernyőt.
  • Kisebb fájlméretet eredményez, mint a teljes képernyő mentése.
  • Lehetővé teszi a kép utólagos szerkesztését és módosítását a képszerkesztő programban.
  • Hasznos lehet, ha csak egy adott alkalmazás vagy program ablakát szeretnéd menteni, anélkül, hogy a teljes képernyő tartalmát elmentenéd.

Az egyedi ablak mentése egy egyszerű és hatékony módszer arra, hogy csak a szükséges tartalmat mentsd el a képernyőről. Segítségével gyorsan és könnyen készíthetsz képernyőmentéseket, amelyek később felhasználhatók prezentációkhoz, dokumentációkhoz vagy egyéb célokra.

Képernyő részlet mentése

Kijelölt terület mentése

A képernyő részletének mentéséhez először is ki kell jelölnünk a menteni kívánt területet. Erre számos lehetőség van, attól függően, hogy milyen operációs rendszert használunk. A legegyszerűbb módszer a billentyűkombináció használata, amely általában a Ctrl + Shift + S vagy a Windows + Shift + S. Ezzel a kombinációval megjelenik egy eszköztár, amellyel kijelölhetjük a menteni kívánt területet. Miután kijelöltük a területet, a rendszer automatikusan elmenti azt a vágólapra, ahonnan aztán elmenthetjük a fájlba.

Egyedi ablak mentése

Előfordulhat, hogy nem a teljes képernyőt, hanem csak egy adott ablakot szeretnénk menteni. Erre is van lehetőség, és a folyamat hasonló a teljes képernyő mentéséhez. Először is aktiváljuk azt az ablakot, amelyet menteni szeretnénk, majd használjuk a Alt + Print Screen billentyűkombinációt. Ezzel a művelettel a rendszer csak az aktív ablakot menti a vágólapra, ahonnan aztán elmenthetjük a fájlba.

Képernyő mentése fájlba

Miután a képernyő vagy annak egy részlete a vágólapra került, a következő lépés a fájlba mentés. Erre számos lehetőség van, attól függően, hogy milyen szoftvert használunk. A legegyszerűbb megoldás, ha egy képszerkesztő programot nyitunk meg, és a Ctrl + V billentyűkombinációval beillesztjük a vágólapon lévő képet. Ezt követően a Fájl > Mentés másként menüpontban kiválaszthatjuk a kívánt fájlformátumot (például PNG, JPEG, GIF) és elmenthetjük a fájlt.

Egyéb lehetőségek

  • Egyes operációs rendszerek, mint például a Windows 10, rendelkeznek beépített képernyőmentő eszközzel, amely lehetővé teszi a képernyő vagy annak egy részletének egyszerű mentését.
  • Léteznek harmadik féltől származó képernyőmentő szoftverek is, amelyek további funkciókat kínálnak, mint például a képernyő szerkesztése, annotálása vagy a mentett fájlok kezelése.
  • Bizonyos alkalmazások, mint például a Skype vagy a Discord, rendelkeznek saját képernyőmentő funkcióval, amely lehetővé teszi a beszélgetés vagy a játékmenet rögzítését.

Összességében a képernyő részletének mentése egyszerű és gyors folyamat, amely számos lehetőséget kínál a felhasználók számára. Függetlenül attól, hogy teljes képernyőt, kijelölt területet vagy egyedi ablakot szeretnénk menteni, a megfelelő billentyűkombináció vagy szoftver használatával könnyen elérhetjük a kívánt eredményt.

Képernyő mentése fájlba

Teljes képernyő mentése

A teljes képernyő mentéséhez a legegyszerűbb megoldás a billentyűkombináció használata. A legtöbb laptopnál a Fn + Print Screen vagy a Windows + Print Screen billentyűkombináció megnyomása elkészíti a teljes képernyő pillanatfelvételét. Ez a kép automatikusan elmentésre kerül a számítógép képkönyvtárába, ahonnan később előhívható és szerkeszthető.

Kijelölt terület mentése

Amennyiben csak egy adott területet szeretnénk menteni a képernyőről, akkor a Windows + Shift + S billentyűkombináció használható. Ennek hatására a képernyő elhalványul, és egy kijelölő eszköz jelenik meg, amivel kiválaszthatjuk a menteni kívánt területet. A kijelölt rész automatikusan a vágólapra kerül, ahonnan aztán elmenthető egy képszerkesztő programba.

Egyedi ablak mentése

Ha egy adott alkalmazás vagy ablak képét szeretnénk menteni, akkor a Alt + Print Screen billentyűkombináció használható. Ennek hatására az aktuálisan aktív ablak képe kerül a vágólapra, ahonnan aztán elmenthető egy képszerkesztő programba.

Képernyő részlet mentése

Egy adott képernyőrészlet mentéséhez a Windows + Shift + S billentyűkombináció használható. Ennek hatására a képernyő elhalványul, és egy kijelölő eszköz jelenik meg, amivel kiválaszthatjuk a menteni kívánt területet. A kijelölt rész automatikusan a vágólapra kerül, ahonnan aztán elmenthető egy képszerkesztő programba.

Egyéb lehetőségek

Vannak olyan képernyőmentő alkalmazások is, amelyek további funkciókat kínálnak a képernyőmentéshez, például:

  • Késleltetett képernyőmentés
  • Képernyőfelvétel készítése videóként
  • Beépített képszerkesztő eszközök
  • Felhőalapú tárolás és megosztás

Ezek a programok általában ingyenesen vagy alacsony áron elérhetők, és további lehetőségeket biztosítanak a képernyőmentéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük