augusztus 26, 2024

Tartalom

Képernyőkép készítése különböző operációs rendszereken

Képernyőkép készítése Windows-on

Windows operációs rendszeren több lehetőség is van képernyőkép készítésére. Az egyik legegyszerűbb módszer a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) billentyű használata. Amikor megnyomjuk ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programban beilleszthetjük és elmenthetjük. Ennél finomabb megoldás, ha a Nyomtatás Képernyő + Alt billentyűkombinációt használjuk, ekkor csak az aktív ablak tartalma kerül a vágólapra.

Emellett a Windows 10-ben beépített Képernyőkép eszköz is rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi a képernyő egy részének, vagy akár az egész képernyőnek a rögzítését. Ezt az eszközt a Keresés sávba írva „Képernyőkép” szóval lehet megnyitni. Az eszköz segítségével a képernyő egy részét is ki lehet jelölni, és különböző szerkesztési lehetőségek is elérhetők, mint például rajzolás, szöveg hozzáadása.

Képernyőkép készítése macOS-en

macOS operációs rendszeren a képernyőkép készítése a következőképpen történik:

  • Teljes képernyőkép készítése: Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 3 billentyűkombinációt.
  • Részleges képernyőkép készítése: Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt, majd húzzuk ki a kívánt területet.
  • Képernyőkép készítése az aktív ablakról: Nyomjuk meg egyszerre a Command + Shift + 4, majd nyomjuk meg a Szóköz billentyűt. Ekkor az egér mutatója kamerává változik, kattintsunk az ablakra, aminek a képét rögzíteni szeretnénk.

A készített képernyőképek alapértelmezés szerint az Asztal mappába kerülnek mentésre.

Képernyőkép készítése Androidon

Android operációs rendszerű eszközökön a képernyőkép készítése a következőképpen történik:

  • Nyomjuk meg egyszerre a Hangerő csökkentése és a Bekapcsológomb gombot. A készülék ekkor készít egy képernyőképet, amely alapértelmezés szerint a Galéria alkalmazásban lesz elérhető.
  • Egyes Android készülékeken a Hangerő csökkentése + Bekapcsológomb helyett a Bekapcsológomb + Kezdőképernyő gomb kombinációt kell használni a képernyőkép készítéséhez.
  • Egyes Android gyártók saját képernyőkép készítő alkalmazást is biztosítanak, amelyek további funkciókat kínálhatnak, mint például rajzolás, szöveg hozzáadása a képhez.

Képernyőkép készítése iOS-en

iOS operációs rendszerű Apple eszközökön a képernyőkép készítése a következőképpen történik:

  • iPhone készülékeken nyomjuk meg egyszerre a Főoldal és a Bekapcsológomb gombokat. A készülék ekkor készít egy képernyőképet, amely a Fotók alkalmazásban lesz elérhető.
  • iPad készülékeken nyomjuk meg egyszerre a Főoldal és a Hangerő csökkentése gombokat a képernyőkép készítéséhez.
  • Egyes újabb iPhone modelleknél (iPhone X és újabb) a Főoldal gomb helyett a Hangerő csökkentése + Oldalgomb kombinációt kell használni a képernyőkép készítéséhez.

A készített képernyőképek alapértelmezés szerint a Fotók alkalmazásban lesznek elérhetők, ahonnan aztán megoszthatók, szerkeszthetők vagy elmenthetők.

Hogy kell screenshot-ot készíteni

Képernyőkép készítése Windows-on

A Windows beépített képernyőkép-készítő eszközei

A Windows operációs rendszer számos beépített lehetőséget kínál a képernyőképek készítésére. Ezek közül a legegyszerűbb és leggyakrabban használt eszköz a Nyomtatóképernyő (Print Screen) billentyű. Ennek lenyomásával a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programba másolva elmenthető.

A Nyomtatóképernyő billentyű használata

  1. Nyomd le a Nyomtatóképernyő (Print Screen) billentyűt a billentyűzeten.
  2. Nyisd meg a képszerkesztő programodat, például a Paint-et.
  3. Válaszd a Szerkesztés > Beillesztés menüpontot, vagy használd a Ctrl+V billentyűkombinációt a kép beillesztéséhez.
  4. Mentsd el a képet a kívánt formátumban és helyen.

A Nyomtatóképernyő billentyű további lehetőségei

A Nyomtatóképernyő billentyű mellett a Windows több további lehetőséget is kínál a képernyőképek készítésére:

  • Csak az aktív ablak rögzítése: Nyomd le a Alt + Nyomtatóképernyő billentyűkombinációt, így csak az aktuálisan aktív ablak kerül a vágólapra.
  • Részleges képernyőkép készítése: Használd a Windows + Shift + S billentyűkombinációt, amivel egy kijelölési eszköz segítségével részleges képernyőképet készíthetsz.
  • Képernyőkép készítése a Képernyőkép alkalmazással: A Windows 10-ben és 11-ben elérhető Képernyőkép alkalmazás további lehetőségeket kínál a képernyőképek készítésére és szerkesztésére.

A Képernyőkép alkalmazás használata

A Windows 10 és 11 operációs rendszerekben elérhető Képernyőkép alkalmazás számos további lehetőséget kínál a képernyőképek készítésére:

  1. Nyisd meg a Képernyőkép alkalmazást a Start menüből vagy a keresőből.
  2. Válaszd ki a kívánt képernyőkép-készítési módot a felső eszköztárból:
    • Teljes képernyő
    • Aktív ablak
    • Kijelölés
    • Késleltetett felvétel
  3. Kattints a Rögzítés gombra a képernyőkép készítéséhez.
  4. A készült képernyőkép automatikusan megnyílik a Képernyőkép alkalmazásban, ahol szerkesztheted, annotálhatod és mentheted azt.

További tippek a képernyőképek készítéséhez

– Használj billentyűparancsokat a gyorsabb és kényelmesebb képernyőkép-készítéshez.- Mentsd el a képernyőképeket a kívánt formátumban (pl. PNG, JPEG) és helyen.- Használj képszerkesztő programokat a képernyőképek további szerkesztéséhez, annotálásához.- Oszd meg a készített képernyőképeket könnyen más felhasználókkal is.

Képernyőkép készítése macOS-en

A macOS-en történő képernyőkép készítés alapjai

A macOS operációs rendszer számos lehetőséget kínál a felhasználók számára a képernyőképek készítésére. Függetlenül attól, hogy teljes képernyőt, ablakot vagy csak egy kiválasztott területet szeretnénk rögzíteni, a macOS-en található beépített eszközök segítségével könnyen és gyorsan elkészíthetjük a kívánt felvételt.

Teljes képernyő rögzítése

A legegyszerűbb módja a képernyőkép készítésének a teljes képernyő rögzítése. Ehhez mindössze a következő lépéseket kell követned:

  1. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 3 billentyűkombinációt.
  2. A macOS automatikusan elkészíti a képernyőképet, és elhelyezi azt az asztalon.
  3. A fájl alapértelmezés szerint a Képernyőképek mappában kerül mentésre, ahol később megtalálhatod és tovább szerkesztheted.

Ablak vagy kiválasztott terület rögzítése

Amennyiben csak egy adott ablakot vagy a képernyő egy részét szeretnéd rögzíteni, a következő lépéseket kövesd:

  1. Nyomd meg egyszerre a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt.
  2. A kurzor átalakul egy kereszt alakú eszközzé, amellyel kijelölheted a rögzíteni kívánt területet.
  3. Húzd a kurzort, amíg a kívánt terület be nem van jelölve, majd engedd el az egérgombot.
  4. A macOS automatikusan elkészíti a képernyőképet, és elhelyezi azt az asztalon.
  5. A fájl alapértelmezés szerint a Képernyőképek mappában kerül mentésre, ahol később megtalálhatod és tovább szerkesztheted.

További lehetőségek

A macOS-en a képernyőképek készítésének még több lehetősége is van:

  • Időzített képernyőkép: Nyomd meg a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt, majd válaszd ki a Képernyőkép készítése opciót, és állítsd be a kívánt időzítést.
  • Képernyőkép mentése a vágólapra: Nyomd meg a Command + Control + Shift + 3 billentyűkombinációt a teljes képernyő, vagy a Command + Control + Shift + 4 billentyűkombinációt a kiválasztott terület vágólapra másolásához.
  • Képernyőkép szerkesztése: A macOS beépített Képernyőkép-készítő alkalmazásával a képernyőképeket közvetlenül szerkesztheted, például nyilakat, szöveget vagy egyéb elemeket adhatsz hozzá.

Képernyőképek mentése és megosztása

A macOS-en készített képernyőképek alapértelmezés szerint a Képernyőképek mappában kerülnek mentésre. Innen könnyen megnyithatod, szerkesztheted és megoszthatod őket más alkalmazásokkal vagy online felületeken.

Képernyőkép készítése Androidon

Képernyőkép készítése Android eszközön

Az Android operációs rendszer számos lehetőséget kínál a képernyőkép készítésére. Függetlenül attól, hogy milyen Android eszközt használsz, a képernyőkép készítés alapvető lépései hasonlóak. Ebben a részben bemutatjuk, hogyan készíthetsz képernyőképet Android telefonodon vagy táblagépeden.

Képernyőkép készítése fizikai gombokkal

A legegyszerűbb módja a képernyőkép készítésének az, ha megnyomod egyszerre a hangerő-csökkentő és a bekapcsológombot. Ezt a műveletet általában 1-2 másodpercig kell végrehajtani, amíg a képernyő felvillan, vagy egy hang jelzi, hogy a képernyőkép elkészült.

Képernyőkép készítése szoftveresen

Sok Android eszköz rendelkezik beépített képernyőkép készítő funkcióval, amelyet a rendszer menüjében vagy a gyorsbeállítások között találhatsz meg. Egyszerűen keresd meg a „Képernyőkép” vagy „Képrögzítés” opciót, és kattints rá a kép elkészítéséhez.

Képernyőkép készítése harmadik féltől származó alkalmazással

Ha az előző két módszer nem működne a te Android eszközödön, akkor letölthetsz egy harmadik féltől származó képernyőkép készítő alkalmazást. Ezek az alkalmazások általában egyszerűen használhatók, és további funkciókat is kínálnak, mint például a képek szerkesztése vagy megosztása.

Képernyőkép mentése és megosztása

Miután elkészítetted a képernyőképet, az általában automatikusan elmentésre kerül a telefon vagy táblagép belső tárhelyére. Innen megoszthatod a képet e-mailben, üzenetküldő alkalmazásokban, közösségi médiában vagy más módokon.

Képernyőkép készítése Android eszközön – összefoglalás

  • Képernyőkép készítése fizikai gombokkal: Nyomd meg egyszerre a hangerő-csökkentő és a bekapcsológombot 1-2 másodpercig.
  • Képernyőkép készítése szoftveresen: Keresd meg a „Képernyőkép” vagy „Képrögzítés” opciót a rendszer menüjében vagy a gyorsbeállítások között.
  • Képernyőkép készítése harmadik féltől származó alkalmazással: Tölts le egy képernyőkép készítő alkalmazást a Play Áruházból.
  • A készített képernyőkép automatikusan elmentésre kerül a telefon vagy táblagép belső tárhelyére, ahonnan megoszthatod.

Képernyőkép készítése iOS-en

Gyors és egyszerű módszerek iOS-eszközökön

iOS-eszközökön a képernyőkép készítése gyors és egyszerű folyamat. Számos lehetőség áll rendelkezésre, attól függően, hogy milyen típusú iPhone vagy iPad-et használsz. Ebben a részben bemutatjuk a leggyakrabban használt módszereket.

Képernyőkép készítése iPhone-on vagy iPad-en

A legegyszerűbb módszer az, ha egyszerre megnyomod és elengeded a bekapcsológombot és a hangerő-csökkentő gombot. Ekkor a képernyő egy pillanatra felvillan, és a készülék hangjelzést ad, jelezve, hogy a képernyőkép sikeresen elkészült.

Képernyőkép készítése iPhone X, XS, XR vagy újabb modelleken

Az iPhone X, XS, XR és az újabb modellek esetében a képernyőkép készítése kicsit eltér. Ebben az esetben a bekapcsológombot és a hangerő-növelő gombot kell egyszerre megnyomni és elengedni. A folyamat ugyanaz, a képernyő felvillan, és hangjelzést kapsz, hogy a képernyőkép elkészült.

A képernyőkép mentése és megosztása

A készített képernyőkép automatikusan elmentésre kerül a készülék Fotók alkalmazásába. Innen könnyen megoszthatod a képet e-mailben, üzenetben, közösségi médiában vagy más alkalmazásokban.

Képernyőkép készítése iOS-eszközön Asszisztens segítségével

Az iOS-eszközökön elérhető Asszisztens (Siri) segítségével is készíthetsz képernyőképet. Egyszerűen kérd meg Sirit, hogy „Készíts képernyőképet”, és a rendszer automatikusan elkészíti és elmenti a képet.

Képernyőkép készítése iOS-eszközön gesztusokkal

Egyes iOS-eszközökön lehetőség van arra, hogy gesztusokkal készíts képernyőképet. Ehhez engedélyezned kell a „Képernyőkép készítése” funkciót a Beállítások > Hozzáférhetőség > Érintés menüpontban. Ezt követően a képernyő sarkában megjelenő gesztus segítségével készíthetsz képernyőképet.

Képernyőkép készítése iOS-eszközön harmadik féltől származó alkalmazással

Bár a beépített lehetőségek általában elegendőek, léteznek harmadik féltől származó alkalmazások is, amelyek további funkciókat kínálnak a képernyőképek készítéséhez. Ezek között találhatunk szerkesztő, annotáló és megosztó funkciókat is.

Képernyőkép készítése iOS-eszközön a Képernyőrögzítő funkcióval

Az iOS-eszközök Képernyőrögzítő funkciója lehetővé teszi, hogy ne csak állóképet, hanem videót is készíts a képernyőről. Ezt a funkciót a Beállítások > Vezérlőközpont > Vezérlőközpont testreszabása menüpontban engedélyezheted, majd a Vezérlőközpontból indíthatod el a rögzítést.

Képernyőkép készítése iOS-eszközön a Felhő Kivágás funkcióval

Az iOS 13 és újabb verziók esetében elérhető a Felhő Kivágás funkció, amely lehetővé teszi, hogy a képernyőképet közvetlenül a Felhőbe (iCloud) mentsd. Így a kép azonnal elérhető lesz minden iOS-eszközödön.Összességében az iOS-eszközökön a képernyőkép készítése gyors, egyszerű és számos lehetőség áll rendelkezésre hozzá. A beépített funkciók mellett harmadik féltől származó alkalmazások is segíthetnek a képek készítésében, szerkesztésében és megosztásában.

  • Képernyőkép készítése iPhone-on vagy iPad-en
  • Képernyőkép készítése iPhone X, XS, XR vagy újabb modelleken
  • A képernyőkép mentése és megosztása
  • Képernyőkép készítése iOS-eszközön Asszisztens segítségével
  • Képernyőkép készítése iOS-eszközön gesztusokkal
  • Képernyőkép készítése iOS-eszközön harmadik féltől származó alkalmazással
  • Képernyőkép készítése iOS-eszközön a Képernyőrögzítő funkcióval
  • Képernyőkép készítése iOS-eszközön a Felhő Kivágás funkcióval
  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük