augusztus 29, 2024

Hogyan kell laptopon képernyőképet csinálni

0

Tartalom

Képernyőkép készítése laptopról

Képernyőkép mentése laptopról

Laptopunk képernyőjéről készített képernyőképek (más néven képernyőfotók vagy képernyőmentések) rendkívül hasznosak lehetnek különféle célokra. Legyen szó arról, hogy meg szeretnénk osztani egy érdekes tartalmat a közösségi médiában, rögzíteni szeretnénk egy hibaüzenetet vagy egyszerűen csak meg akarjuk őrizni a képernyő egy adott állapotát, a képernyőkép készítése elengedhetetlen. A következőkben bemutatjuk, hogyan készíthetünk képernyőképet különböző operációs rendszereken.

Képernyőkép készítése Windows-on

Windows operációs rendszeren többféle lehetőség is rendelkezésre áll a képernyőkép készítéséhez:

  • Nyomjuk meg a Print Screen (vagy PrtScn) billentyűt: Ezzel a művelettel a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül. Ezt követően egy képszerkesztő programban (például a Paint-ben) megnyithatjuk és elmenthetjük a képet.
  • Nyomjuk meg a Windows + Print Screen billentyűkombinációt: Ezzel a módszerrel a rendszer automatikusan elmeneti a képernyőképet a „Képek” mappába.
  • Használjuk a Snipping Tool alkalmazást: A Windows alapértelmezett képernyőkép-készítő eszköze lehetővé teszi, hogy a teljes képernyőt vagy annak egy részletét rögzítsük. Az elkészült képet közvetlenül elmenthetjük a kívánt formátumban.
  • Alkalmazzunk harmadik féltől származó szoftvereket: Számos ingyenes és fizetős képernyőkép-készítő alkalmazás érhető el Windows rendszerre, amelyek további funkcionalitást biztosítanak, például szerkesztési lehetőségeket vagy közvetlen megosztást.

Képernyőkép készítése MacOS-on

A macOS operációs rendszer is számos lehetőséget kínál a képernyőkép készítésére:

  • Nyomjuk meg a Command + Shift + 3 billentyűkombinációt: Ezzel a teljes képernyő tartalma mentésre kerül a „Képek” mappába.
  • Nyomjuk meg a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt: Ekkor egy kereszthajó alakú kurzor jelenik meg, amellyel kijelölhetjük a kívánt területet. Az elkészült kép szintén a „Képek” mappába kerül.
  • Használjuk a Képernyőkép alkalmazást: A macOS alapértelmezett képernyőkép-készítő eszköze lehetővé teszi a teljes képernyő, egy ablak vagy egy kijelölt terület rögzítését. Az elkészült képet közvetlenül elmenthetjük a kívánt formátumban.
  • Alkalmazzunk harmadik féltől származó szoftvereket: Számos ingyenes és fizetős képernyőkép-készítő alkalmazás érhető el macOS rendszerre, amelyek további funkcionalitást biztosítanak, például szerkesztési lehetőségeket vagy közvetlen megosztást.

Képernyőkép készítése Chromebookon

A Chromebookok, amelyek a Google Chrome operációs rendszert használják, szintén lehetővé teszik a képernyőkép készítését:

  • Nyomjuk meg a Ctrl + Shift + Show windows billentyűkombinációt: Ezzel a teljes képernyő tartalma mentésre kerül a „Képek” mappába.
  • Nyomjuk meg a Ctrl + Shift + Capture részterület billentyűkombinációt: Ekkor egy kijelölő eszköz jelenik meg, amellyel a kívánt területet rögzíthetjük. Az elkészült kép a „Képek” mappába kerül.
  • Használjuk a Képernyőkép alkalmazást: A Chrome OS alapértelmezett képernyőkép-készítő eszköze lehetővé teszi a teljes képernyő, egy ablak vagy egy kijelölt terület rögzítését. Az elkészült képet közvetlenül elmenthetjük a kívánt formátumban.
  • Alkalmazzunk harmadik féltől származó szoftvereket: Számos ingyenes és fizetős képernyőkép-készítő alkalmazás érhető el Chrome OS rendszerre, amelyek további funkcionalitást biztosítanak, például szerkesztési lehetőségeket vagy közvetlen megosztást.

Függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszert használunk, a képernyőkép készítése egyszerű és gyors művelet, amely számos hasznos alkalmazási lehetőséget kínál. Érdemes megismerkedni a különböző módszerekkel, hogy a legmegfelelőbbet választhassuk az adott helyzetben.

Hogyan kell laptopon képernyőképet csinálni

Képernyőkép mentése laptopról

A képernyőkép készítésének alapjai

A képernyőkép készítése egy egyszerű és hasznos művelet, amely lehetővé teszi, hogy megörökítsük a képernyőn látható tartalmat. Függetlenül attól, hogy Windows, macOS vagy ChromeOS operációs rendszert használunk, a képernyőkép készítése hasonló lépéseket követel meg. Ebben a részben megismerkedünk a képernyőkép készítésének alapjaival.

Képernyőkép készítése Windows-on

Windows operációs rendszeren több lehetőség is van a képernyőkép készítésére. Az egyik legegyszerűbb módszer a Nyomtatás Képernyő (Print Screen) billentyű használata. Amikor megnyomjuk ezt a billentyűt, a teljes képernyő tartalma a vágólapra kerül, ahonnan aztán egy képszerkesztő programba másolhatjuk és elmenthetjük. Emellett a Windows 10-ben és 11-ben beépített Képernyőkép eszköz is rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi a képernyő egy részének vagy az egésznek a rögzítését, valamint a kép szerkesztését és mentését.

Képernyőkép készítése macOS-on

A macOS operációs rendszeren a képernyőkép készítése szintén egyszerű. A leggyakrabban használt módszer a Command + Shift + 3 billentyűkombináció, amely a teljes képernyő tartalmát menti le. Ha csak egy adott ablakot vagy területet szeretnénk rögzíteni, akkor a Command + Shift + 4 billentyűkombinációt használhatjuk, amely lehetővé teszi a kívánt terület kijelölését. A mentett képek alapértelmezés szerint az asztalon találhatók.

Képernyőkép készítése Chromebookon

A Chromebookon a képernyőkép készítése kissé eltér a Windows és macOS rendszerektől. A legegyszerűbb módszer a Ctrl + Shift + Show Windows billentyűkombináció használata, amely a teljes képernyő tartalmát menti le. Ha csak egy adott ablakot vagy területet szeretnénk rögzíteni, akkor a Ctrl + Shift + Capture Partial Screen billentyűkombinációt használhatjuk, amely lehetővé teszi a kívánt terület kijelölését. A mentett képek alapértelmezés szerint a Fájlok alkalmazásban találhatók.

Képernyőkép szerkesztése és megosztása

A képernyőkép készítése után gyakran szükség lehet a kép szerkesztésére, például a kiemelendő területek megjelölésére, szöveg hozzáadására vagy a kép méreteinek módosítására. Erre a célra számos ingyenes és fizetős képszerkesztő program áll rendelkezésre, mint például a Paint, a GIMP vagy a Photoshop. A kész képet aztán könnyen megoszthatjuk e-mailben, közösségi médiában vagy más kommunikációs csatornákon.

Képernyőkép mentése és tárolása

A képernyőképeket általában a számítógép asztalán vagy a Dokumentumok mappában találjuk. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük és archiváljuk a készített képeket, hogy később is hozzáférhetők legyenek. A képek elnevezése és rendszerezése is segíthet a későbbi visszakeresésben.

Képernyőkép készítése speciális esetekben

Egyes alkalmazások vagy játékok esetében a képernyőkép készítése további lépéseket igényelhet. Például a Windows 10 és 11 rendszerekben a játékok képernyőképeinek készítéséhez a Windows + G billentyűkombinációt kell használni, amely megnyitja a Játék sáv menüt. Emellett egyes programok saját képernyőkép-készítő funkcióval is rendelkezhetnek.

Képernyőkép készítése érintőképernyős eszközökön

Az érintőképernyős eszközökön, mint a táblagépek és okostelefonok, a képernyőkép készítése kissé eltérhet a hagyományos laptopokétól. Általában a hangerő- és a bekapcsológomb egyidejű megnyomásával vagy a képernyő lefelé húzásával lehet képernyőképet készíteni. Az így készített képek aztán a Fotók vagy Galériák alkalmazásban találhatók.

Képernyőkép készítése több képernyős konfigurációban

Ha több monitor vagy kijelző van csatlakoztatva a számítógéphez, a képernyőkép készítése kissé bonyolultabb lehet. Általában a teljes képernyőt rögzítő billentyűkombinációk (például a Windows + Print Screen) az aktív képernyőt fogják megörökíteni. Ha egy adott monitort szeretnénk rögzíteni, akkor a képernyő kijelölésére szolgáló billentyűkombinációkat (például a Windows + Shift + S) kell használni.

Képernyőkép készítése videóhívások közben

Videóhívások során is gyakran szükség lehet képernyőkép készítésére, például ha meg szeretnénk osztani a képernyő tartalmát a beszélgetőpartnerrel. A legtöbb videóhívó alkalmazás rendelkezik beépített képernyőkép-készítő funkcióval, amelyet a hívás közben is használhatunk.

Képernyőkép készítése játékok közben

A játékok közben készített képernyőképek különösen hasznosak lehetnek, például ha meg szeretnénk örökíteni egy érdekes jelenetet vagy egy elért eredményt. A játékok többsége rendelkezik saját képernyőkép-készítő funkcióval, de a korábban említett általános billentyűkombinációk is használhatók.

Képernyőkép készítése webböngészés közben

A webböngészés során is gyakran szükség lehet képernyőkép készítésére, például ha meg szeretnénk osztani egy weboldal tartalmát vagy rögzíteni egy online űrlap kitöltését. A legtöbb böngésző rendelkezik beépített képernyőkép-készítő funkcióval, amelyet a böngészés közben is használhatunk.

Képernyőkép készítése alkalmazások használata közben

Egyes alkalmazások, mint a szövegszerkesztők, táblázatkezelők vagy prezentációkészítők, saját képernyőkép-készítő funkcióval is rendelkezhetnek. Ezeket az eszközöket használhatjuk, ha az adott alkalmazás tartalmát szeretnénk rögzíteni.

Képernyőkép készítése rendszerüzenetek és hibaüzenetek esetén

Előfordulhat, hogy rendszerüzenetek vagy hibaüzenetek jelennek meg a képernyőn, amelyeket érdemes lehet rögzíteni. Ilyenkor a korábban említett általános billentyűkombinációk használhatók a képernyőkép készítésére.

Képernyőkép készítése érzékeny adatok esetén

Néhány esetben, például ha érzékeny adatokat tartalmazó képernyőt szeretnénk rögzíteni, további óvintézkedésekre lehet szükség. Ilyenkor érdemes lehet a képernyőkép készítése előtt ellenőrizni, hogy nincsenek-e rajta személyes vagy bizalmas információk, és szükség esetén takarni vagy eltávolítani azokat.

Képernyőkép készítése több képernyős konfigurációban

Ha több monitor vagy kijelző van csatlakoztatva a számítógéphez, a képernyőkép készítése kissé bonyolultabb lehet. Általában a teljes képernyőt rögzítő billentyűkombinációk (például a Windows + Print Screen) az aktív képernyőt fogják megörökíteni. Ha egy adott monitort szeretnénk rögzíteni, akkor a képernyő kijelölésére szolgáló billentyűkombinációkat (például a Windows + Shift + S) kell használni.

Képernyőkép készítése videóhívások közben

Videóhívások során is gyakran szükség lehet képernyőkép készítésére, például ha meg szeretnénk osztani a képernyő tartalmát a beszélgetőpartnerrel. A legtöbb videóhívó alkalmazás rendelkezik beépített képernyőkép-készítő funkcióval, amelyet a hívás közben is használhatunk.

Képernyőkép készítése játékok közben

A játékok közben készített képernyőképek különösen hasznosak lehetnek, például ha meg szeretnénk örökíteni egy érdekes jelenetet vagy egy elért eredményt. A játékok többsége rendelkezik saját képernyőkép-készítő funkcióval, de a korábban említett általános billentyűkombinációk is használhatók.

Képernyőkép készítése webböngészés közben

A webböngészés során is gyakran szükség lehet képernyőkép készítésére, például ha meg szeretnénk osztani egy weboldal tartalmát vagy rögzíteni egy online űrlap kitöltését. A legtöbb böngésző rendelkezik beépített képernyőkép-készítő funkcióval, amelyet a böngészés közben is használhatunk.

Képernyőkép készítése alkalmazások használata közben

Egyes alkalmazások, mint a szövegszerkesztők, táblázatkezelők vagy prezentációkészítők, saját képernyőkép-készítő funkcióval is rendelkezhetnek. Ezeket az eszközöket használhatjuk, ha az adott alkalmazás tartalmát szeretnénk rögzíteni.

Képernyőkép készítése rendszerüzenetek és hibaüzenetek esetén

Előfordulhat, hogy rendszerüzenetek vagy hibaüzenetek jelennek meg a képernyőn, amelyeket érdemes lehet rögzíteni. Ilyenkor a korábban említett általános billentyűkombinációk használhatók a képernyőkép készítésére.

Képernyőkép készítése érzékeny adatok esetén

Néhány esetben, például ha érzékeny adatokat tartalmazó képernyőt szeretnénk rögzíteni, további óvintézkedésekre lehet szükség. Ilyenkor érdemes lehet a képernyőkép készítése előtt ellenőrizni, hogy nincsenek-e rajta személyes vagy bizalmas információk, és szükség esetén takarni vagy eltávolítani azokat.

Képernyőkép készítése Windows-on

A képernyőkép készítésének alapjai

A képernyőkép készítése egy egyszerű és hasznos művelet, amely lehetővé teszi, hogy megörökítsük a képernyőn látható tartalmat. Legyen szó egy érdekes weboldalról, egy fontos dokumentumról vagy egy játékbeli jelenetről, a képernyőkép készítése segít megőrizni ezeket a pillanatokat. Windows operációs rendszeren több módszer is rendelkezésre áll a képernyőkép készítéséhez, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A Print Screen gomb használata

A legegyszerűbb módszer a képernyőkép készítésére a Print Screen gomb használata. Amikor megnyomjuk ezt a gombot, a teljes képernyő tartalma másolódik a vágólapra. Ezt követően a képet beilleszthetjük egy képszerkesztő programba, például a Paint-be, és elmenthetjük a kívánt formátumban.

A Nyírótoll eszköz használata

A Windows 10-ben és a Windows 11-ben elérhető Nyírótoll eszköz lehetővé teszi, hogy a képernyő egy kiválasztott részét rögzítsük. Ezt a módszert akkor érdemes használni, ha csak egy adott területre van szükségünk a képernyőképből. A Nyírótoll eszköz megnyitása után kijelölhetjük a kívánt területet, majd elmenthetjük a képet.

A Windows Snipping Tool használata

A Windows Snipping Tool egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi a képernyő egy részének vagy akár a teljes képernyőnek a rögzítését. A Snipping Tool segítségével különböző formátumokban menthetjük el a képernyőképet, és akár szerkeszthetjük is azt.

  • Teljes képernyő rögzítése
  • Kiválasztott terület rögzítése
  • Ablak rögzítése
  • Késleltetett képernyőkép készítése
  • A Windows 10 és Windows 11 beépített képernyőkép-készítő eszköze

    A Windows 10 és a Windows 11 operációs rendszerek beépített képernyőkép-készítő eszköze egy egyszerű és hatékony megoldás a képernyőképek készítésére. Ez az eszköz lehetővé teszi a teljes képernyő, egy kiválasztott ablak vagy egy kijelölt terület rögzítését. A készített képernyőképeket könnyen elmenthetjük a kívánt formátumban.

  • A Windows billentyű + Print Screen gomb használata
  • A Windows billentyű + Shift + S billentyűkombináció használata
  • A Windows billentyű + G billentyűkombináció használata
  • Képernyőkép készítése harmadik féltől származó alkalmazásokkal

    Bár a Windows beépített képernyőkép-készítő eszközei általában elegendőek a legtöbb felhasználó számára, léteznek harmadik féltől származó alkalmazások is, amelyek további funkciókat kínálnak a képernyőképek készítéséhez. Ezek az alkalmazások lehetővé tehetik a képernyőképek szerkesztését, annotálását, azonnali megosztását és még sok egyéb hasznos funkciót.

  • Snagit
  • ShareX
  • PicPick
  • Lightshot
  • Képernyőkép mentése és megosztása

    Miután elkészítettük a képernyőképet, a következő lépés annak mentése és megosztása. A Windows beépített eszközei általában automatikusan elmentik a képernyőképet a Pictures/Screenshots mappába. Innen könnyen megnyithatjuk, szerkeszthetjük és megoszthatjuk a képet e-mailben, közösségi médiában vagy más alkalmazásokban.

    Képernyőkép készítése MacOS-on

    A MacOS-on elérhető képernyőkép-készítő eszközök

    A MacOS operációs rendszer számos beépített lehetőséget kínál a képernyőképek készítésére. A legegyszerűbb és leggyakrabban használt módszer a billentyűparancsok alkalmazása. A MacOS-on a következő billentyűkombinációkkal készíthetünk képernyőképeket:

    • Teljes képernyőkép készítése: Command + Shift + 3
    • Kijelölt terület képernyőképe: Command + Shift + 4, majd húzd ki a kívánt területet
    • Ablak vagy menü képernyőképe: Command + Shift + 4, majd nyomd le a szóköz billentyűt és kattints az ablakra vagy menüre

    A Képernyőkép alkalmazás használata

    A MacOS alapértelmezetten tartalmazza a Képernyőkép nevű alkalmazást, amely további lehetőségeket kínál a képernyőképek készítésére és szerkesztésére. Az alkalmazás megnyitásához keresd meg a Launchpad-ben vagy a Spotlight keresőben.A Képernyőkép alkalmazás használatával a következőket teheted:

    • Teljes képernyő, kijelölt terület vagy ablak rögzítése
    • Időzített képernyőkép készítése
    • Képernyőkép mentése különböző fájlformátumokban (PNG, JPEG, GIF stb.)
    • Képernyőképek szerkesztése, például körülrajzolás, nyilak, szöveg hozzáadása
    • Képernyőképek megosztása más alkalmazásokkal vagy felhőszolgáltatásokkal

    További képernyőkép-készítő eszközök MacOS-on

    Bár a MacOS beépített lehetőségei általában elegendőek a képernyőképek készítéséhez, léteznek harmadik féltől származó alkalmazások is, amelyek további funkciókat kínálnak:

    • Lightshot: Egyszerű és könnyen használható képernyőkép-készítő eszköz, amely lehetővé teszi a képek azonnali megosztását.
    • Monosnap: Fejlett képernyőkép-készítő alkalmazás, amely támogatja a képek annotálását, szerkesztését és felhőbe történő feltöltését.
    • Skitch: Az Evernote által fejlesztett alkalmazás, amely lehetővé teszi a képernyőképek szerkesztését, annotálását és megosztását.

    Képernyőképek mentése és kezelése MacOS-on

    Alapértelmezés szerint a MacOS a képernyőképeket a felhasználó Képek mappájában menti el. A mentés helye és a fájlnév-konvenció a következő:

    • Teljes képernyőkép: Screen Shot YYYY-MM-DD at HH.MM.SS.png
    • Kijelölt terület vagy ablak: Screen Shot YYYY-MM-DD at HH.MM.SS.png

    A képernyőképek kezeléséhez használhatod a Finder alkalmazást, ahol megtekintheted, szerkesztheted és rendszerezheted a mentett fájlokat. Emellett a Képernyőkép alkalmazás is lehetővé teszi a képernyőképek kezelését, például a mentési hely módosítását vagy a fájlok megosztását.

    Képernyőképek készítése MacBook érintőképernyőn

    Ha MacBook laptopod érintőképernyővel rendelkezik, akkor a képernyőképek készítéséhez használhatod az érintőképernyő funkcióit is. A következő lépéseket követve készíthetsz képernyőképet MacBook érintőképernyőn:

    1. Helyezd az ujjadat a képernyő jobb felső sarkába.
    2. Csúsztasd lefelé az ujjadat a képernyő szélén.
    3. Amikor megjelenik a Képernyőkép menü, válaszd ki a kívánt lehetőséget (teljes képernyő, kijelölt terület vagy ablak).
    4. A képernyőkép automatikusan mentésre kerül a Képek mappába.

    Ez a módszer különösen hasznos lehet, ha gyorsan és kényelmesen szeretnél képernyőképet készíteni a MacBook érintőképernyőjén.

    Képernyőkép készítése Chromebookon

    A Chromebook képernyőképek készítésének alapjai

    A Chromebook egy egyre népszerűbb laptop-alternatíva, amely a Google Chrome operációs rendszerre épül. Bár a Chromebook-ok funkcionalitása eltér a hagyományos Windows vagy macOS laptopokétól, a képernyőképek készítése hasonló alapelveken működik. Ebben a részben megismerkedünk a Chromebookon elérhető képernyőkép-készítési lehetőségekkel.

    Gyorsbillentyűk használata képernyőkép készítéséhez

    A legegyszerűbb módja a képernyőkép készítésének a Chromebookon a gyorsbillentyűk használata. A következő kombinációk segítségével készíthetünk pillanatfelvételt a teljes képernyőről vagy annak egy kiválasztott részéről:

    • Teljes képernyőkép készítése: Ctrl + Shift + Show windows
    • Részleges képernyőkép készítése: Ctrl + Shift + Capture partial screen

    Miután megnyomtuk a megfelelő billentyűkombinációt, a Chromebook automatikusan készít egy képernyőképet, és értesít minket a mentés helyéről.

    A Képernyőkép alkalmazás használata

    A Chromebook alapértelmezetten tartalmaz egy Képernyőkép nevű alkalmazást, amely segítségével még több lehetőség áll rendelkezésünkre a képernyőképek készítéséhez és szerkesztéséhez. Az alkalmazás megnyitásához kattintsunk a tálcán található kamera ikonra.Az alkalmazás fő funkciói:

    • Teljes képernyőkép készítése
    • Részleges képernyőkép készítése
    • Képernyőkép készítése az aktív ablakról
    • Képernyőkép készítése időzítéssel
    • Képernyőkép szerkesztése (körülrajzolás, nyilak, szöveg hozzáadása stb.)
    • Képernyőkép mentése a helyi fájlrendszerbe vagy megosztása online

    Képernyőkép készítése a Chrome böngésző segítségével

    Ha a Képernyőkép alkalmazás nem áll rendelkezésre, akkor a Chrome böngésző beépített képernyőkép-készítő funkciója is használható. Ehhez kövessük az alábbi lépéseket: Nyissuk meg a Chrome böngészőt a Chromebookon. Navigáljunk arra az oldalra vagy ablakra, amelyről képernyőképet szeretnénk készíteni. Nyomjuk meg a Ctrl + Shift + I billentyűkombinációt, hogy megnyissuk a Chrome fejlesztői eszközeit. A megnyílt panelen válasszuk ki a „Capture full size screenshot” vagy a „Capture node screenshot” lehetőséget a kívánt képernyőkép készítéséhez. A Chrome automatikusan letölti a képernyőképet a helyi fájlrendszerbe.

    Képernyőkép készítése a Chromebook kamera alkalmazásával

    Egyes Chromebook modellek rendelkeznek beépített kamerával, amely szintén használható képernyőképek készítésére. Ehhez nyissuk meg a Chromebook kamera alkalmazását, és használjuk a „Képernyőkép” funkciót. Ez a módszer hasznos lehet, ha a képernyőképet közvetlenül egy dokumentumba vagy prezentációba szeretnénk beilleszteni.

    Képernyőkép mentése és megosztása

    Függetlenül attól, hogy milyen módszert használtunk a képernyőkép készítéséhez, a következő lépés a mentés és megosztás. A Chromebook alapértelmezetten a „Képek” mappába menti a képernyőképeket, de lehetőségünk van azokat más helyre is menteni, vagy akár online megosztani.A képernyőképek megosztásához használhatjuk a Chromebook beépített felhő-tárolási szolgáltatását, a Google Drive-ot, vagy más népszerű megosztási platformokat, mint a Gmail, Google Fotók vagy a Google Dokumentumok.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük