szeptember 3, 2024

Befizetési módok

Banki átutalás

Az ingatlan illeték befizetésének egyik leggyakoribb módja a banki átutalás. Ezt a fizetési lehetőséget választva a következő lépéseket kell követni:

  1. Szerezd be a befizetéshez szükséges adatokat, mint például a NAV illetékbeszedési számlaszámát, a közlemény rovatba írandó adatokat.
  2. Indítsd el az átutalást a bankod online felületén vagy személyesen a bankfiókban.
  3. Ellenőrizd, hogy az átutalás sikeresen megtörtént-e, és kérd le a befizetést igazoló dokumentumot.

Készpénzes befizetés

Lehetőség van az ingatlan illeték készpénzes befizetésére is. Ebben az esetben a következőket kell tenned:

  1. Keresd fel a legközelebbi NAV ügyfélszolgálatot.
  2. Készítsd elő a szükséges dokumentumokat és a befizetendő összeget.
  3. Jelentkezz be az ügyfélszolgálaton, és kérd a befizetés lebonyolítását.
  4. Kérd le a befizetést igazoló dokumentumot.

Elektronikus fizetés

Az ingatlan illeték befizetésére lehetőség van elektronikus fizetési módok használatával is. Ezek közé tartozik:

  • Bankkártyás fizetés a NAV online felületén keresztül.
  • Azonnali fizetés a NAV által biztosított elektronikus fizetési felületen.
  • Mobilfizetés, például SZÉP kártya vagy egyéb mobilfizetési alkalmazások használatával.

Bármely elektronikus fizetési módot választod, fontos, hogy a tranzakció sikerességét ellenőrizd, és kérd le a befizetést igazoló dokumentumot.

Postai csekk

Amennyiben nem szeretnél online vagy személyesen fizetni, lehetőség van az ingatlan illeték postai csekken történő befizetésére is. Ebben az esetben a következőket kell tenned:

  1. Szerezd be a befizetéshez szükséges adatokat, mint például a NAV illetékbeszedési számlaszámát, a közlemény rovatba írandó adatokat.
  2. Töltsd ki a postai csekket a megfelelő adatokkal.
  3. Küldd el a kitöltött csekket a megadott címre.
  4. Ellenőrizd, hogy a befizetés sikeresen megtörtént-e, és kérd le a befizetést igazoló dokumentumot.

Bármely befizetési módot választod, fontos, hogy a tranzakció sikerességét ellenőrizd, és kérd le a befizetést igazoló dokumentumot. Ez a dokumentum később szükséges lehet a hatóságok felé történő igazoláshoz.

Hogyan kell befizetni az ingatlan illetéket

Szükséges dokumentumok az ingatlan illeték befizetéséhez

Az ingatlan illeték befizetéséhez számos dokumentumra van szükség. Ezek a következők:

Adásvételi szerződés

Az adásvételi szerződés az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló okirat. Ebben rögzítik a felek a vételárat, az ingatlan pontos adatait, valamint a tulajdonjog átruházásának feltételeit. Ez a legfontosabb dokumentum, amely igazolja a tulajdonjog változást.

Tulajdoni lap

A tulajdoni lap az ingatlan-nyilvántartásban szereplő, az ingatlan tulajdonviszonyait, terheit és egyéb adatait tartalmazó okirat. Ennek bemutatása szükséges az illeték megállapításához.

Személyi igazolvány

A személyi igazolvány a tulajdonos személyazonosságának igazolására szolgál. Ennek bemutatása elengedhetetlen az illeték befizetésekor.

Meghatalmazás

Amennyiben valaki más fizeti be az illetéket a tulajdonos helyett, akkor meghatalmazásra van szükség. Ebben a tulajdonos felhatalmazást ad a másik személynek az illeték megfizetésére.

Bankszámlaszám

A befizetés történhet banki átutalással, ezért szükséges a tulajdonos vagy a meghatalmazott személy bankszámlaszámának megadása.

Összefoglalva, az ingatlan illeték befizetéséhez az alábbi dokumentumok szükségesek:

  • Adásvételi szerződés
  • Tulajdoni lap
  • Személyi igazolvány
  • Meghatalmazás (ha szükséges)
  • Bankszámlaszám
  • Ezen dokumentumok benyújtása elengedhetetlen az illeték megfizetéséhez, így biztosítva a jogszerű tulajdonjog-átruházást.

    Határidők az ingatlan illeték befizetésénél

    Ingatlan adásvételi szerződés megkötése

    Az ingatlan illeték fizetési kötelezettség az ingatlan adásvételi szerződés megkötésével keletkezik. Ebben az esetben az illetéket legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell megfizetni.

    Ajándékozási szerződés

    Ajándékozási szerződés esetén az illetéket legkésőbb az ajándékozási szerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell megfizetni.

    Öröklés

    Öröklés esetén az illetéket legkésőbb a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől számított 3 hónapon belül kell megfizetni.

    Csere

    Csere esetén az illetéket legkésőbb a csereszerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell megfizetni.

    Egyéb jogcímek

    Egyéb jogcímeken történő ingatlanszerzés esetén (pl. elbirtoklás, kisajátítás) az illetéket legkésőbb az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzéstől számított 30 napon belül kell megfizetni.

    Határidő-hosszabbítás

    Indokolt esetben a határidő legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható. Ehhez kérelmet kell benyújtani a területileg illetékes adóhatósághoz.

    Késedelmes fizetés

    Ha az illetéket nem fizetik meg határidőre, akkor késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszerese.

    • Az ingatlan adásvételi szerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell megfizetni az illetéket.
    • Ajándékozási szerződés esetén szintén 30 napon belül kell teljesíteni a fizetési kötelezettséget.
    • Öröklés esetén a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől számított 3 hónapon belül kell megfizetni az illetéket.
    • Csere esetén a csereszerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell teljesíteni a fizetési kötelezettséget.
    • Egyéb jogcímeken történő ingatlanszerzés esetén az illetéket legkésőbb az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzéstől számított 30 napon belül kell megfizetni.
    • Indokolt esetben a határidő legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható.
    • Késedelmes fizetés esetén késedelmi pótlékot kell fizetni.

    Kedvezmények az ingatlan illeték befizetésekor

    Első lakáshoz jutók kedvezménye

    Az első lakáshoz jutók számára az ingatlan illeték mértéke jelentősen csökkenthető. Azok a vásárlók, akik életük során először vásárolnak ingatlant, 50%-os kedvezményre jogosultak az illeték megfizetésekor. Ez a kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a vásárolt ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

    Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

    A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevétele esetén az ingatlan illeték mértéke tovább csökkenthető. A CSOK-ot igénybe vevő vásárlók az illeték 50%-át fizethetik meg, amennyiben a vásárolt ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Fontos megjegyezni, hogy a CSOK-kal és az első lakáshoz jutók kedvezményével együtt is csak legfeljebb 50%-os kedvezmény érvényesíthető.

    Fiatal házasok kedvezménye

    A fiatal házasok számára szintén elérhető kedvezmény az ingatlan illeték megfizetésekor. Azok a házaspárok, ahol legalább az egyik fél 40 év alatti, 50%-os kedvezményre jogosultak, amennyiben a vásárolt ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

    Többgyermekes családok kedvezménye

    Azon családok, akik legalább három gyermeket nevelnek, további kedvezményre jogosultak az ingatlan illeték megfizetésekor. A három vagy több gyermeket nevelő családok az illeték 30%-át fizethetik meg, függetlenül az ingatlan értékétől.

    Egyéb kedvezmények

    Emellett egyéb kedvezmények is elérhetők lehetnek az ingatlan illeték befizetésekor, például:

    • Lakáscsere esetén az új ingatlan illetékének 50%-a fizethető meg.
    • Lakásépítés esetén az építési engedély kiadását követő 4 éven belül megvásárolt ingatlan illetékének 50%-a fizethető meg.
    • Egyes önkormányzatok további helyi kedvezményeket biztosíthatnak az ingatlan illeték megfizetéséhez.

    Összegzés

    Összességében elmondható, hogy az ingatlan illeték befizetésekor számos kedvezmény vehető igénybe, amelyek jelentősen csökkenthetik a fizetendő összeget. A legfontosabb kedvezmények az első lakáshoz jutók, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), a fiatal házasok és a többgyermekes családok számára elérhetők. Emellett egyéb speciális esetek, mint a lakáscsere vagy lakásépítés is további kedvezményeket biztosíthatnak. Érdemes tehát alaposan tájékozódni a lehetőségekről, hogy a vásárlók a számukra elérhető legkedvezőbb feltételekkel fizethessék meg az ingatlan illetéket.

    Fizetési kötelezettség

    Befizetési módok

    Az ingatlan illeték befizetésére több lehetőség is rendelkezésre áll. Az egyik legegyszerűbb mód a banki átutalás, melyet akár online is elvégezhetünk. Emellett lehetőség van a készpénzes befizetésre is a helyi adóhivatalban vagy a postán. Egyes esetekben a közjegyző is elvégezheti az illeték befizetését.

    Szükséges dokumentumok

    Az ingatlan illeték befizetéséhez szükséges dokumentumok köre változhat az adott eset függvényében. Általában az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

    • Adásvételi szerződés vagy más, az ingatlan tulajdonjogának átruházását igazoló okirat
    • Személyi igazolvány vagy útlevél
    • Lakcímkártya
    • Adóazonosító jel
    • Bankszámlaszám

    Határidők

    Az ingatlan illeték befizetésének határideje az ingatlan tulajdonjogának átruházását igazoló okirat keltétől számított 60 nap. Amennyiben a határidőt elmulasztjuk, késedelmi pótlékot kell fizetnünk.

    Kedvezmények

    Bizonyos esetekben lehetőség van az ingatlan illeték csökkentésére vagy elengedésére. Ilyen kedvezmények lehetnek például:

    • Első lakás vásárlása esetén járó illetékkedvezmény
    • Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevétele
    • Öröklés esetén járó illetékmentesség
    • Csereügylet esetén járó illetékkedvezmény

    A kedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket minden esetben ellenőrizni kell, és a megfelelő dokumentumokat be kell nyújtani.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük